lördag 12 maj 2018

Huset får nya kläder!

I flera år har vi funderat på hur vi ska göra med fasaden på vårt hus.
Det har från början varit målat med falurödfärg, men för många år sedan målade de gamla ägarna om med modern plastfärg som var fin ett antal år, men nu ser det för eländigt ut.
Vi hade hoppats kunna rädda de gamla brädorna genom att skrapa och måla om.....men var tvungna att inse att det är för sent.
Bara att bita i det sura äpplet, riva alltihop och göra nytt.....det blir ju liksom inte roligare för att man drar på det år efter år :-)
Nu är vi igång och med det här underbara vädret som varit i veckan har det gått så fort och lätt!
Vi börjar med ena gaveln och i måndags restes byggställningarna vi fått låna.
Maken var i full färd med att bryta bort den gamla fasaden när jag kom hem från jobbet.
På tisdagen, då jag jobbat färdigt för dagen, hjälpte jag till med kofot och armkraft (har en hel del blåmärken och skrapsår efter den brottningsmatchen......spikar långa som strumpstickor vägrade släppa taget!!!)

På onsdagen hade maken tagit bort de sista brädorna och den gamla tjärpappen så husgaveln stod där i bara mässingen
På Kristiflygardagen började jag måla de nya brädorna medan maken satte upp vindpapp.
På eftermiddagen kom yngsta sonen och hjälpte honom med reglarna som ska bilda luftspalt och hålla upp den nya fasaden.

När jag såg huset i sina svarta underkläder funderade jag än en gång på om vi inte skulle byta färg på fasaden nu när vi ändå gör om alltihop, men nej, det känns som om det här huset ska få behålla sitt ursprung och åter igen få bli falurödfärgsrött......fast det hade varit fint även med slamfärgsgrått.
Varför finns det alltid så många valmöjligheter?!!
Nä.....inget velande....rött får det bli så jag målar och målar tills rygg och axlar protesterar. Fast i natt ösregnade det och mesta delen av dagen idag har regnet hängt i luften så penseln, och jag, fick vila medan vi tog en tur till stan för att köpa färg till hallgolv och trappa inomhus.

Medan maken sen åkte till Kungsör för att se till att vildsvinen har ärtor att äta istället får att plundra böndernas åkrar började jag grundmåla hallgolvet på övre våningen inomhus.
Det är det som är kvar på det projektet, måla golvet och trappan och så på med golvlister.
Endera dagen blir nog både det ena och det andra färdigt.....bara att jobba på :-)

Kram till er alla!
Birgitta

6 kommentarer:

 1. Kommer att bli fint i faluröd färg. Är väl det som är det värsta med gamla hus att dom passar bäst i sin originalfärg.
  Hoppas du får en fin helg bland målarburkarna.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje tid har ju sina ideal och visst kan man modernisera eller ha kvar det ursprungliga. Nu väljer vi det ursprungliga :-) En underbart vacker helg har det varit!.....och jag har samsats bra med målarburkar och penslar av olika sorter. Det är så härligt att ha energi och ork att fixa och så roligt att se resultat av det man gör!
   Hoppas att också du haft en fin helg Elzie!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Vilket härligt hus. . . men också mycket jobb förstås!!! Som du vet har jag allt i vitt. . . så jag hade nog målat huset i vitt med ljusgrått runt fönsterna. . .eller tvärtom! Men eftersom jag tror att du tidigare skrivit att huset ligger i Dalarna. . . så passar det Faluröda utmärkt!!! :-)
  Ha en finfin helg! (Solen ska fortsätta att lysa har jag sett)!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla dessa val som behöver göras kan ge en hel del att fundera på både när det gäller det estetiska och det praktiska. Huset skulle ha blivit fint i grått också, men nu får det bli klassiskts rött med vita knutar trots att det faktiskt inte ligger i Dalarna :-)
   Jag nämner ofta vår gård i Dalarna, men det är ett helt annat renoveringsobjekt som vi köpte för 12 år sedan som ett arv att rädda från förfall. Då bodde vi i ett hus byggt -74 och jag längtade efter det gamla genuina vilket jag verkligen fått njuta av där på den gården med sina 8 byggnader, den lilla skogsplätten på 1 1/2 hektar och alla gamla saker som var kvarlämnade sedan flera hundra år tillbaka!.....men vi har aldrig bott där bara haft det som sommarprojekt.
   Nu när vi också har det här huset med sina uthus och tomt blir gården i Dalarna lite för mycket med allt jobb, men än är vi inte redo att lämna den vidare :-)
   Tänk att det redan är fredag i morgon. Dagarna bara svischar iväg!
   Allt gott till dig!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 3. Vår gamla ladugård/ hönshus var från början målad med slamfärg, sån där traditionell falurödfärg. Men under 70-talet fick huset en brun färg som gör att huset nu måste skrapas innan målning. Tänk om ändå den gamla färgen fått vara kvar!
  Vi kämpar oss igenom skrapningen och byter ändå den bruna färgen mot faluröd, men det blir ändå inte riktigt samma sak med röd oljefärg men vi har inget val, det går ju inte att byta färgsort när skadan väl är skedd !
  Ert hus kommer att bli jättefint!
  Bra jobbat!
  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
  Kram/Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt det där med färgval, både sort och kulör! Slamfärgen har ju fördelen att det är så lätt att bara borsta av och måla på nytt den dag den börjar krita. Att skarpa en hel fasad är något helt annat! Sen är det ju det där med att dagens trä kanske inte alls har samma kvalitet som trä hade förr och slamfärgen gör ju att träet kommer att bli fuktigt och torka om och om igen och kanske fasaden då inte håller lika länge som om man målat med täckande olje/plast färg.
   Nu tog vi i alla fall beslutet att använda den traditionella slamfärgen, och falurödkulören, för att det kändes bäst så. Jag håller med dig om att dagens moderna färger ger en helt annan känsla! Slamfärgen lämnar träets struktur levande medan andra färger tätar till den som ett lock.....och så är det ju det där jobbet att skrapa kontra borsta den dag det behöver göras om!
   Ha en fin söndag Maria.
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera