söndag 25 februari 2018

Överraskningar

I vårt hus kan man hitta de mest märkliga saker inbyggda i väggar och golv.
Det har drevats med gamla kläder runt fönster, reglats upp med brädor av kvaliteten "man tager vad man haver", isolerats med tidningar av skiftande sorter och datum och vindtätast med rester av linoleummattor.

Den här mattan fanns på golvet i övre hallen när vi köpte huset. Den låg under en nyare golvmatta av plast som vi rev ut.  
När vi nu rev den gamla tretexskivan runt fönstret i takkupan för att den var fuktskadad tittade rester av golvmattan fram i väggen :-)
Vi hittade också stora sjok av glasfiber, sånt där "änglahår", och  skumgummibitar som springor tätats med och underst satt de här målningarna!
De ser ut att vara från tiden då två barn växte upp här och så passade man säkert på att lämna ett litet minne från dem här i väggen då hallen byggdes om till rum för dottern.
Det finns säkert fler överraskningar i väggar som vi inte kommer att riva, men kanske någon annan gör det någon gång i framtiden och hittar fler minnen från tider som gått :-)

Ha en jätteskön söndag!
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

 1. Att man tätade med tidningar förr har man ju hört. . .men med mattor. . . det var ovanligt!!! :-)
  Såå kul att hitta kvarlämnade målningar i väggarna. . . med minnen från en svunnen tid! Undrar vilka som målad dessa. . .det kanske förra ägaren vet!
  När köket renoverades i förra lägenheten la jag faktiskt dit en tidning under det nya golvet. . . det är alltid roligt att hitta sådant! :-)
  Ha en skön söndag (här både blåser det o snöar för fullt)!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kan vi inte längre fråga husets förra ägarinna om något eftersom hon dog i början av januari i år och hela familjen som bodde här är nu borta, men vi är ganska säkra på att det är något av deras två barn som har målat de här bilderna.
   Vi bodde grannar med dem i nästan 30 år och vet ganska mycket om både barnen och de vuxna vilket är väldigt roligt när det gäller husets historia. Barnen fick aldrig några egna barn så deras gren på släktträdet slutar här, men våra minnen finns kvar och det finns mycket vi kan berätta om huset och de förra ägarna.....och så finns ju bloggen som en dokumentation :-)
   Kallt, blåsigt och virvlande snö har det varit även hos oss och tydligen ska det fortsätta så under veckan som kommer.....Brrrr.
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Vårt hus är inte så gammalt, byggt 1950, men det byggdes av ett äldre par som redan hade ett hus på den här tomten. Man kan se att vissa väggar är byggda av gammalt material. Kanske tog de delar av det gamla huset då de byggde nytt. Vissa väggar är tex rejäla timmerväggar och det känns inte så 50-tal. Här är det också använt mycket av "man-tager-vad-man-haver". Men så länge det funkar så... :-)

  Jag har förgäves försökt hitta fakta om var det gamla huset stod men har mina aningar då jag hittat stenar som borde kunna varit från den gamla grunden.
  Tomten är stor ca 12000 kvadratmeter så det är ändå inte helt lätt.
  Jag vet att tomten styckades ut 1899 och har det gamla handskrivna köpebrevet från den tiden, men det hade varit roligt att hitta en gammal tomtkarta med bild på det gamla huset!
  Det 175 kvadratmeter stora hönshuset har däremot har alltid stått där det nu står, men från början var det bara ca 35 kvadrat (var nog en vanlig ladugård då) och har sedan byggts på.

  Så otroligt spännande att riva väggarna hos er och hitta så mycket spännande! Teckningarna var ju oväntat!

  Kallt även här hos oss. I morse var det nästa -25 grader men nu lyser solen och det håller sig på ca 13 minusgrader.
  Måste ändå säga att så länge det inte snöar är jag nöjd för jag är så less på all denna snö vi fått den här vintern! Det lär ta tid innan några tulpaner vågar sig fram..
  Men i morgon är det mars, hur overkligt det än känns så är våren snart här, även hos oss!
  Önskar dig en riktigt fin fortsättning på den här veckan!
  Kram /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt att veta bakgrunden till det hus man bor i!
   Vi är så lyckligt lottade att vi vet vem som byggde vårt hus 1929 och som sen bodde här i 10 år, vi har till och med kort på paret och på huset som det såg ut utvändigt då. Sen flyttade husets förra ägarinna hit när hon var 10 år tillsammans med sin mamma och bodde här från 1939-2013 då vi flyttade hit. Vi har bott grannar med henne och hennes familj i nästan 30 år så vi vet ganska mycket om huset och de som bott här genom åren.
   Ja....nu är det mars månad och vi har njutit av soliga dagar trots isvindar och många minusgrader. Vi är på väg mot ljus och värme och det känns såååå bra!
   Varm kram till dig!
   Birgitta

   Radera