söndag 11 februari 2018

Nästa projekt

När vi flyttade till vårt hus var trappan upp till övervåningen täckt av en orangebrun matta och både mur och väggar tapetserade med gråvit melerad strukturtapet.
Mattan var lätt att få bort, men allt det som satt fast under den slet jag med mååååånga timmar.
Då jag tog den här bilden hade jag börjat skrapa de tre nedersta trappstegen med morakniv och trodde jag skulle bli knäpp när jag insåg vilket jobb jag hade framför mig!!!
Det blev klart till slut men det tog några år med skrapning i omgångar :-)
Vi planerade redan då för att sätta in en braskamin, men rökgångarna i den gamla murstocken hade inte använts på många år så de renoverades och tapeten på muren togs bort. 
Så här "snyggt" har det sett ut på den ena väggen sen dess med ljusgul mur, fläckig gammal masonit och ventilationsdragning från det lilla toalettutrymmet under trappan som tyvärr inte gick att lösa på annat sätt än att gå genom trappsteget precis som det varit tidigare.
Vi ska ändå försöka dölja det här lite snyggare än då ventilationen gick i ett stort asbeströr som doldes av en låda lika hög och bred som den masonit som nu syns. Röret gick upp i hålet i taket längst där uppe.
Dörren som syns går till nya badrummet som vi byggde för ett drygt år sedan.
Inte är det något snyggare på andra sidan heller där strukturtapeten dolde panel målad i både hallonrött och grågrönt
För att inte tala om den här överbyggnaden som gjorts för att få extra förvaring då den smala lilla hallen varit barnrum en gång i tiden 
Den behövdes också för att det var den enda vägen upp till vinden som härbärgerade ett expansionskärl. Tänk så många sådana som skapat vattenskador i hus genom åren!
Vi tog bort den redan innan vi flyttade in, då vi konverterade den elpatron som fanns för uppvärmning till bergvärme, och så satte vi in en taklucka med stege från sovrummet istället för att man ska behöva åla sig upp genom den här lådan.
Där inne hade vi allsköns bråte som hundmat, färgpytsar, blomkrukor, gamla tapetrester och jag vet inte allt som jag öste ut. För den här lådan är borta nu.....och jag saknar den inte ett dugg :-)
Vi behöll själva golvet från överbyggnaden tills vidare. Det får bilda en plattform att stå på då taket ska fixas i ordning så vi slipper stå i trappan och vingla på stege.
Härifrån får vi jobba oss neråt ett moment i taget.
Det känns riktigt roligt att ta tag i det här.....det kan ju liksom inte bli sämre.....bara bättre :-)

Kram
Birgitta2 kommentarer:

 1. Känner igen mig i mycket, inte här i vårt året-runt-hus men väl från vårt torp. Jag minns att jag stod en hel dag och sprayade vatten på muren för att få bort den tapet som var limmad där. En tapet föreställande tegel....jösses....och limmet i trappan här hemma....ojojoj
  Vi har fortfarande övervåningen på torpet kvar att ta tag i, men det är satt på framtiden.
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vilken tur att man med tid glömmer vilket slit det är ibland med renovering.....och tur att man inte behöver göra samma renovering om och om igen! Nu har vi ingen aning om hur mycket vi kommer att svära över det här trapphuset och hallen, men jag tror det kommer att gå bra bara vi tar det i den takt vi orkar och så vips kommer det att vara färdigt :-)
   Ha en fin vecka!
   Kram
   Birgitta

   Radera