onsdag 31 maj 2017

Falu rödfärg

Även om det känns övermäktigt just nu att renovera två hus är det tvunget att göras om man nu vill ha två hus....eller egentligen ett hus med några uthus och en hel gård med många byggnader och skog :-)
Vi behöver sätta igång med hela fasaden på vårt hus i Strömsholm.....och så behöver vi göra färdigt det som påbörjats för många år sedan på fasaden på själva boningshuset i Dalarna.

I helgen som var började vi med det lättaste.
Det får väl bli som en liten mjukstart inför det mycket större fasadprojektet här hemma :-)
Vi packade bil och släpkärra med allehanda maskiner, verktyg, färg och matsäck. 
Vädret var helt perfekt för arbete utomhus och för målande med falurödfärg.
Här skulle det fixas med läkt på verandadelen som var brädfodrad och målad en gång, men saknade läkt!
Maken måttade och sågade till.....och vem fick målandet på sitt schema?....jo, jag så klart!
Jag trodde att jag skulle kunna varva lite pyssel i trädgården med målandet, men maken höll ett sånt tempo att jag knappt hann släppa rödfärgspenseln
......och sakta men säkert fick fasadens brädor nya fina läkt först på den ena sidan och sedan på den andra.
Tänk att det ibland ska behöva vara så lång väg mellan tanke och handling. Det gick ju ganska fort när vi väl satte fart :-)
När vi köpte gården fanns här en hög veranda del med trappa upp till vinden. Den hade ruttnat på ena sidan och lutade betänkligt. Det var mörkt, mögligt och instängt innanför de gamla pardörrarna så vi rev alltihop och byggde en helt ny veranda.

Jag skrapade, kittade och målade gamla fönster som fanns på gården och så byggde vi en lägre veranda med många ljusinsläpp. De gamla pardörrarna passade vi in igen.
Nu när fasaden äntligen blir läktad och färdigmålad ska också pardörrarna få ny ljusgrå färg. Det kommer att bli sååååå fint!
Ny dassbänk.....och nästan färdig verandafasad på vår Dalagård. Check på det :-)

Kram
Birgitta

4 kommentarer:

 1. Såå fint det kommer att bli. . .!!! Och vad bra att ni delar upp sysslorna. . . .att måla kan ju vara både rogivande och kul. . . man ser ju fort resultatet!!! Vilka härliga pardörrar. . . är väldigt svag för sådana. . .!!! Inte dåligt med ny dassbänk. . .och ny verandafasad!!!
  Önskar dig en fin långhelg med både Pingst & Nationaldag!
  Stor Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid roligt när man ser resultatet av det man gjort.....att det blir skillnad....och förhoppningsvis till det bättre :-)
   Vi delar mest upp sysslor efter kunskap och kompetens. Maken har tränat mest på att snickra och jag har tränat mest på att måla.....så var och en av oss har blivit lite av specialister på var sitt område. Fast ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag det är roligast när ytan är klar och jag kan inreda.....eller utreda :-)
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Ditt torp ser nästan på pricken likadant ut som mitt! Jag har tyvärr ingen fin pardörr kvar men även här väntar ny fasad på att sättas upp liksom "nya" fönster. Roligt när det går framåt även om det blir i pyttesmå steg:)
  Trevlig helg!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt med igenkänningsfaktor och det blir himla fint när fasaden är nymålad och fönstren vita även om det är ett jättejobb :-)
   Glömmer nog aldrig den sommaren då jag petade bort gammalt kitt, blandade eget linoljekitt och kittade om och målade alla fönster på både huset, verandan och nya uthuset. Varvade det med att falurödfärgsmåla fasaden. Trodde aldrig jag skulle bli klar! En hel sommar med antingen fönsterfärg eller falurödfärg.....som jag slet. Fast fint blir det, helt klart värt allt jobb när det är klart :-)
   Nu ska jag ut och vända potatislandet. Enligt väderleksprognosen väntas regn i dagarna 3 från i natt. Då borde det väl ändå bli lite fuktigare i jorden och förhoppningsvis fyllas på lite vatten i vår egen brunn. Såååå himla torrt och kallt har det varit så jag har dragit mig för att peta ner både potatis och frön, men nu är det dags!
   Ha en fin helg!
   Kram
   Birgitta

   Radera