söndag 5 mars 2017

Tvättstuga

Bit för bit växer interiören fram i vår tvättstuga och igår när bänkskivan vi gjort flyttades från köksbordet till tvättstugan kände jag att jag äntligen fick inspiration till att stääääääda.
Utan att överdriva det minsta kan jag säga att det var helt nödvändigt! Dammråttorna hotade att sluka oss levande :-)
Så här såg det ut i den inre delen innan vi ställde skåpmodulerna på plats.
Tarketts svart/vit rutiga våtrumsmatta och vitmålade väggar.

När vi flyttade till vårt lilla röda hus stod det en duschkabin här som hade läckt i avloppet under väldigt många år.
Murväggen var helt blöt en meter upp och under de gamla golvbrädorna växte tjocka lager av brun/vit/grå/svarta svampar och sågspånet var i det närmaste förmultnat och helt svart.
Usch, jag vill helst inte tänka på det. Det var hemskt att upptäcka det när vi hade sålt vårt förra hus och räknade med att göra en snabb renovering av det nödvändigaste innan vi flyttade hit!
Nåja.....det är historia nu :-)
Ikeas köksmoduler är bra till mycket.
Konstaterar att vi har köpt dem i olika omgångar både till köket och andra utrymmen.
Vi börjar bli riktigt duktiga på att montera ihop ikea skåp :-)

Vår tvättstuga är inte stor så det blir verkligen "compact living" här inne. Det är mycket som ska få plats på de få kvadratmetrar vi har till vårt förfogande, men jag tror det kommer att bli bra till slut!
Eftersom vattenledningarna är dragna på väggen var vi tvungna att ställa skåpmodulerna en bit ut på golvet så bänkskivan blir djupare än normalt, men det var inga problem eftersom maken sågade till en måttanpassad bänkdel av dubbel mdf som vi sen täckte med claystone.
Claystone är en helt naturlig produkt som består av ett pulver som blandas med pigment och sedan binds ihop av en mjölkliknande vätska och vatten.
Massan breds ut ungefär som då man spacklar....först i ett trögflytande lager och sen i ett mer flytande lager. Till sist pressar man ut den med ett speciellt verktyg som liknar en murarslev med mjukt rundade kanter.
Ytan ska härda minst 12 timmar och sedan ytbehandlas med olja eller lack för att tåla vatten.
Resultatet liknar gjuten betong och beroende på pigmentets färg och massans yta kan man få helt olika intryck.

Den som följt vårt renoverande vet att vi förra året gjorde en bänkskiva i claystone till vårt nya badrum. 
Då valde vi att göra den mörkt grafitgrå, men till tvättstugan fick den bli ljust betonggrå
......och här ligger den nu!
Jag la på sista lagret med lack i morse (den lackades i tre lager) och nu ska den härda en vecka innan man kan börja plaska med vatten på den.

Nu måste jag mobilisera det där berömda tåååååålamooooodet!
För tänk att jag alltid blir så otålig när jag tycker att det börjar närma sig slutet även fast det ska upp kakel, några överskåp och hyllor också.....och så måste vi beställa luckor för de vi vill ha finns inte att bara hämta på nämnda varuhus. 
Jag vill ju att det ska vara klart NU så jag kan sätta igång att piffa! Det är ju det roligaste av allt för visst måste man väl piffa även i en tvättstuga?!
Det ska ju kännas inspirerande att komma in här :-)

Ha en härlig söndag!
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

 1. Klart att man ska piffa i en tvättstuga!Det blir roligare att tvätta då :D Så fint det blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.....det är det där med att alla sinnen måste få sitt :-) Det ska vara både praktiskt funktionellt och estetiskt tilltalande.
   Svärmors gamla tvättbräda kommer absolut att få flytta in! Den påminner mig om att det inte alltid har varit så lyxigt att man bara kan ösa in smutsig tvätt i tvättmaskinen och plocka ut den ren utan att anstränga sig. Kan vara bra att tänka på då man ändå gnäller över att det är dags att tvätta :-)
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Förstår att tålamodet prövas. . . .men snart så får du piffa till det . .för även i en tvättstuga vill man ju ha det fint o mysigt omkring sig!!!
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag har maken fogat det kakel han satte upp igår så nu fattas egentligen bara luckor och ett överskåp och så ska vi fixa några hyllor på väggen. Får se hur lång tid det tar att få hem det sista vi behöver eftersom det är beställningsvara. Ibland går det fort, ibland tar det en evig tid bara för att man väntar.
   I helgen kommer jag ändå att kunna plocka in allt i skåpen i tvättstugan och då får vi ordning i köket igen. Jippppiiiii :-)
   Varm kram till dig!
   Birgitta

   Radera