måndag 29 augusti 2016

Takklättrare

Ända sedan vi flyttade till vårt röda lilla hus för snart 3 år sedan har vi försökt renovera efter en någorlunda genomtänkt plan. 
Den har styrts av vad vi har kunnat, och orkat, genomföra själva och utifrån vad vi har haft råd att ta in hjälp med.
Vi började med nya vattenledningar, avloppsrör och nytt värmesystem för att sen sätta igång med utrymmen som kök, toalett och tvättstuga.
Vi försöker hela tiden att renovera med hänsyn till huset och vi gör så mycket vi bara kan själva, men vissa saker inser vi att vi bara måste ta in hjälp med och i år var det takets tur.
Vi funderade först på hur vi ville ha det och så bad vi om en offert från företag nr 1.
Jag ville gärna behålla de gamla takpannorna efter att ha läst att lertegel håller väldigt länge om det är fritt från beläggning och sprickor, men när representanten för det företaget sa att även om teglet i sig är helt ok så slits det i klackar och kanter under åren vilket gör att man måste märka upp varje panna och sätta tillbaka det på precis samma sätt för att det ska bli bra.
Det lät ju väldigt krångligt och offerten med nytt lertegel blev mycket högre än vi hade tänkt så vi bestämde oss för att ta in en offert från företag nr 2.

Representanten som kom därifrån frågade vad vi ville ha gjort och jag sa att att vi ville ha nytt underlag, nya tegelpannor och alla plåt och trädetaljer utbytta.
Måste säga att jag blev väldigt förvånad, men glad! då han direkt ifrågasatte varför vi ville ha nytt tegel när det absolut inte var något fel på det gamla!
"Vi tar ner dem, tvättar dem, byter ut det som är trasigt och lägger tillbaka dem igen". "Det sparar på miljön, är enkelt för oss och blir billigare för er" sa han.
DE argumenten och DEN offerten kändes helt rätt för oss :-)
Så nu har vi 3 takklättrare hos oss och gårdsplanen har fyllts med både nytt och gammalt material. Taket har strippats ända in på spånten. Allt dåligt har bytts ut och nya lager satts på.
De 3 männen klättrar som bergsgetter på taket, pladdrar och skrattar i ett medan huset får nya kläder och det känns så bra att det blir gjort!
Vi passar på att måla takkuporna medan det är lätt att sitta på läkten. Allt annat som nya vindskivor, hängrännor, stuprör och anslutningar fixar de 3 männen.
Måååååånga fler takpannor att göra rent har de än vad jag hade till vår lilla gäststuga......fast de är å andra sidan inte lika noggranna som jag för de använder en gigantisk högtryckstvätt och märkena efter den lav som satt bildar vita ringar som gör att taket ser ut som om det har fläcktyfus nu när de sätter tillbaka de gamla pannorna.
Fast det gör mig faktiskt ingenting. Jag är bara så nöjd över att det blir precis som vi vill ha det utan att vi behöver lyfta ett finger med det jobbet. Vi pinnar istället på med vårt blivande badrum och jag har idag lagt på det sista lagret ultramatt sealing på vår egenhändigt gjorda kommodskiva i claystone.
Den ska ni få se framöver.

Kram
Birgitta

2 kommentarer:

 1. Vilken tur att ni tog in offert från det andra företaget!
  Helt rätt att kunna använda det gamla och få det rengjort.
  Ja, är det något arbete man ska överlämna åt proffs så är det takarbete.
  Spännande att se kommodskivan, claystone är något nytt för mig.

  Kul att du vill se mina boudoir- eller flapperdolls igen! Min favorit heter Astrid.
  Ha det gott!
  Kramar
  /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid kommer jag väl ihåg :-)
   Claystone kom vi i kontakt med när äldsta sonen gjorde bänkskivor i köket med det materialet. Ett miljövänligt alternativ som ger effekten av en gjuten betongskiva men mycket lättare att arbeta med och framför allt inte lika tungt!
   Tack fina Cia för alla din kommentarer. Alltid lika roligt att se hur det radas upp den ena kommentaren efter den andra på min maillista :-)
   Allt gott önskar jag dig!
   Kram
   Birgitta

   Radera