lördag 3 september 2016

Egen design

Måste bara dela med mig av en härlig upplevelse!
Ska först säga att det här INTE är ett sponsrat inlägg (jag lägger för övrigt aldrig ut sponsrade inlägg) utan något jag bara vill dela med mig av för att det känns så unikt!

Claystone.....har ni hört talas om det?
Ett material som blandas till av naturliga ingredienser med oändliga möjligheter och som ger en känsla av betong utan att man behöver gjuta....
Rummet vi bygger vårt badrum i har många vinklar, vrår, dörrar och fönster som har gjort det liiiiite svårt att klämma in det vi behöver. 
Jag ville ha gott om förvaring förutom allt det nödvändiga som toalett, dusch och handfat och vi tittade flera vändor på färdiga kommodlösningar för handfat utan att hitta något som kändes bra. Så då åkte papper och penna fram, likaså IKEAs kökskatalog och så ritade jag en tvättställskommod precis som jag ville ha den.
Perfekt!.....och med en egentillverkad bänkskiva spelade måtten ingen roll. Inte var det några problem heller att det behövdes fasade hörn på båda sidor för att vi inte ska få blåmärken på låren om vi råkar snedda för tajt mellan duschen och kommoden på ena sidan, eller mellan murstocken och kommoden på andra sidan :-)

Äldsta sonen och hans flickvän fixade egna bänkskivor av mdf och Claystone till sitt kök för några år sedan och det blev sååååå fint!
Så med deras erfarenheter och vår ritning åkte maken och jag till Decomaterial i Uppsala och köpte material till en egen designad bänkskiva till vårt badrum.

Vi gick länge i deras showroom och jag fick med mig så mycket inspiration så det bara bubblade i kroppen! Bara alla deras kalkfärger fick min kreativitet att gå igång. Ville inte måla en endaste vägg mer med plastig väggfärg när jag hade strukit med handen över de vackra matta kalkfärgsmålade väggarna de visade där!!!
Meeen, badrummet är målat med våtrumsfärg efter branschens krav så nu fick vi nöja oss med en kreativ bänkskiva.
Vi byggde ihop stommarna av enbart väggskåp, men satte en 45x45 regel bakom underdelen för att få ut den lite mer än överdelen. Maken sågade sedan till 2 stycken 22 mm tjocka mdf skivor som limmades ihop till en stabil bänkskiva.

Materialet till ytskiktet blandas till ungefär som när man bakar.....ett torrt pulver blandas med pigment.....i vårt fall svart eftersom bänkskivan ska vara grafitgrå....och så blandar man ett bindemedel med vatten. Alltihop rörs sen ihop till en spackelliknande konsistens.
Massan stryks ut på mdf:en med ett murarslevsliknande verktyg i ett lager innan man blandar till en lite tunnare konsistens och lägger på ytterligare ett lager.
När man sen pressar ut ytan bildas det härligt ojämna mönstret (förstora bild 1 så ser du bättre) som gör att jag bara älskar det här materialet!
Vill man ha en tålig yta måste man försegla den med antingen, olja eller sealer och vi valde sealer eftersom vi ville ha en rent grå färg. Oljan är lite gulaktig och förändrar färgen en aning.
Sealern ströks på i 3 lager och ska nu härda 7 dagar innan vi kan börja använda skivan, men redan nu åker mina mungipor upp varje gång jag går förbi vår fina bänkskiva och jag får stålsätta mig för att inte låta handen smeksamt stryka över den sidenmatta ytan :-)

Det var lite mätande och trixande med de olika ingredienserna och jag är glad att vi hade sonen och flickvännen som support, men slutresultatet var värt vartenda moment i tillverkningen!
Nu väntar jag bara på att det ska bli måndag så vi kan sätta på det stora utanpåliggande handfatet och koppla in den höga kromade blandaren, men tills dess kan jag göra fint i det höga skåpet med kryss spröjs.....
....för det står inte längre i sovrummet utan i vårt gråmålade badrum :-)

Ha en fin september helg.
Kram till dig som kikar in här!
Birgitta

4 kommentarer:

  1. Undrar om det kan vara liknande Husfix? Fast det är mer som betong, i liten skala. Jag har använt sådant ibland för att laga saker (uppborrade stora hål i väggar och liknande)fast ytan blir nog inte riktigt så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var länge sedan vi använde husfix, men har för mig att den ytan blir ganska grov och väldigt hård. Claystone ger en tät struktur, pulvret är så finkornigt och det går att putsa ytan mjuk och len med fint sandpapper innan man förseglar den.
      Det finns så mycket man kan göra med det här materialet beroende på hur tjock eller tunn man gör den, vilka verktyg man använder, vilka pigment man sätter i. Det går att få väggar och golv med en putsad betong känsla, man kan använda schabloner för att få bilder eller text i den. Jag blev så sugen på att experimentera när vi gick i deras showroom o kikade, men känner nu att det krävs lite kunskap eftersom man blandar och hanterar olika delar som bildar slutprodukten. Det är inte som att öppna en ask med husfix, blanda med vatten och sätta igång utan man får mäta och väga, räkna och testa och skaffa sig en känsla för materialet. Inte jättesvårt, men ändå något som kräver lite träning. Därför var jag glad att äldsta sonen kunde vägleda oss eftersom de gjort bänkskivor i både kök och badrum till sin lägenhet. Fast känslan när man stryker med handen över ytan är oslagbar och gör det hela mödan värt med råge :-)
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Det här var spännande läsning och jag väntar också med spänning att se det monterat!
    Så klokt också med de fasade hörnen. Vet du ungefär vad materialkostnaden blev för skivan?
    Det här måste jag pröva någon gång!

    Önskar dig en fin söndag!
    Kramar /Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi köpte ett "mini-kit" den här första gången. Det innehöll hink, primer, claystonepulver, pigment och bindemedel för 2,5 kvm. Sen köpte vi förutom det också sealer och härdare så vi betalade 1600 kr, men då har vi mycket material kvar eftersom vi bara behövde material för knappt 1 kvm.
      Man behöver också den där "murarsleven" som har rundade kanter, men den lånade vi av vår son.
      Vi funderar på att göra en bänkskiva till tvättstugan också eftersom det är helt perfekt att få en skiva utan skarvar när man ska ha den i hörn så materialet vi köpte kommer att räcka till det också.
      Sök på decomaterial.se så kan du se produkter och video med teknik på hur man använder produkterna, eller ta en tur till butiken i Uppsala. Garanterar att det är en upplevelse som får det att klia i fingrarna!
      Kram till dig Cia!
      Birgitta

      Radera