torsdag 21 juli 2016

Mårbacka

För många år sedan köpte jag en Mårbackapelargon modell större som jag planterade i en zinkhink och ställde på den stora altanen vi hade vid vårt förra hus. Där stod den under sommaren och på vintern fick den bo i garaget som hade underhållsvärme och fönster som släppte in ljus.
När vi flyttade följde pelargonen med, men jag har varit dålig på att sköta om den som jag borde ha gjort så efter förra sommaren övervägde jag allvarligt om den skulle få hamna i vinterförvaringen i gäststugan eller i komposten.
Som tur är har jag väldigt svårt för att kassera något som ändå lever så pelargonen ställdes in för vinterförvaring och fick en sista chans den här sommaren.
Den står i samma zinkhink som tidigare och har inte fått ny jord, bara blivit nerklippt ordentligt, fått lite extra näring och en plats i växthuset mellan gurkan och ruccolan......och ser ni.....
......vilken blomsterprakt!!!
Jag räknade och fick det till 38 utslagna blommor och knoppar just nu och bladverket är så tätt att man måste böja mig ner för att hitta en glugg att stoppa in vattenkannepipen i då den ska vattnas.
Helt otroligt vilken skillnad omvårdnad, eller avsaknad av omvårdnad, kan göra :-)

Ha en fin torsdag!
Kram
Birgitta

6 kommentarer:

 1. Så jättefin! Önskar dej en riktigt fin fortsättning på sommaren!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. NU har sommarvärmen kommit så fina dagar är det :-) Idag ska här plockas rabarber och kokas rabarbersaft som är såååå god som törstsläckare i värmen. Härliga dagar önskar jag dig också!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Det var ett praktexemplar, vilken frodig och rikblommande.
  Tur att den höll sig levande och nu är du säkert mer rädd om den.
  Mårbacka är inte heller direkt billiga i inköp.

  Kram på dig!
  /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka vara rädd om den, men funderar på var jag ska förvara den under vintern när den blivit så stor. Gäststugan där jag tidigare vinterförvarat mina uteväxter ska bli min nya arbetsplats och inne vill jag inte ha den. Håhåjaja....vilket ilandsproblem :-)
   Kram till dig Cia!
   Birgitta

   Radera
 3. Wow, så fin! Jag köpte 3 Pelargonior till balkongen på samma ställe (coop). Det ena fullkomligen översvämmade med blombollar, medan de andra 2 inte hade några blommor alls, tänk så olika de kan vara! Nu efter en månad så har de andra 2 också börjat blomma, så ordningen är återställd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man köper, eller har, växter som förväntas blomma är det ju roligt när de verkligen blommar så där fint som man vill att de ska göra. I mitt fall vet jag vad det berodde på att Mårbackan var tunn och skranglig förra året, men när man precis har köpt en växt kan det vara lite gambling med vad som frodas och vad som inte gör det. Just pelargoner tycker jag ofta tar en liten paus efter första blomningen när man köpt dem. Kanske de måste hämta ny kraft för att orka vidare efter en hård uppdrivning och en del klarar det bättre än andra. Kul att du nu har blomsterprakt på din balkong :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera