måndag 18 april 2016

Fröknäcke

I många år har jag ätit samma typ av frukost.....te och smörgås, te och smörgås.
Jag har varvat grönt te med svart, grovt bröd med lite ljusare, haft olika pålägg och grönsaker.....men en dag spelade det inte längre någon roll vilket bröd jag valde, eller vilket pålägg vi köpte hem, jag ville helt enkelt inte stoppa en smörgås i min mun!
Det kan ju kännas enkelt när hela kroppen och sinnet skriker NEJ!.....men vad ska man äta istället?!

Nu finns det ju faktiskt enormt mycket annat att äta än just te och smörgås, men det är det där att bryta en vana som kräver lite energi. Jag behövde mobilisera lite jävlar anamma för att genomföra nya frukostvanor.....och nu har jag gjort det!

Vår blivande svärdotter gav mig inspiration till en immunstärkande morgonshot och grön smoothie, en vän bakade såååå gott fröknäcke som jag ville prova att baka själv och så började jag koka ägg, göra chiapudding, behöll koppen med grönt te....och nu....nu känns det sååååå bra att äta frukost :-)

Tänkte dela med mig av lite recept om det nu mot förmodan skulle vara någon annan av er som kikar in här som också skulle vilja göra en förändring och jag börjar med receptet på det goda fröknäcket.

FRÖKNÄCKE

1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrökärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrön
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Receptet är för 1 ugnsplåt ca 30x40 cm.
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör till sist i olja och det kokheta vattnet.
Låt svälla 15 minuter.
Bred ut smeten på bakplåtspappret så det täcker hela ytan. (Man kan lägga ett bakplåtspapper utanpå smeten och kavla ut den, men jag klickar ut smeten jämt över plåten och plattar sen till den med en sked så den flyter ihop. Det går lika bra)
Enligt receptet ska man grädda mitt i ugnen 1-1 1/2 tim. Jag ställer in plåten i nedre delen av vår ugn, använder varmlufts funktionen 1 timme och drar sedan ner värmen till 100 grader och gräddar ytterligare ca 20 minuter. Det blir bra i vår ugn, men här får man prova sig fram så knäcket blir så där härligt knaprigt utan att bli bränt.
Dra över bakplåtspappret med knäcket på till ett galler och låt svalna.
(Om jag vill ha jämna fina knäckebitar markerar jag bitarna lätt med en kniv innan smeten ställs in i ugnen annars bryter jag charmigt ojämna bitar när knäcket svalnat)


Jag äter knäcket bara som det är för det är så smakrikt, men självklart går det att komplettera det med precis det man önskar. 
Jag äter det heller inte varje dag till frukost utan kan lika gärna bryta en bit till mellanmål eller servera det som fikabröd till de vänner som gärna tar en kopp kaffe men inte äter bakverk gjorda av vetemjöl, fett och socker
......och så är jag faktiskt stolt över att kunna säga att jag har bakat det själv då jag bjuder på det. Bara det gör att andra vill smaka :-)

Kram
Birgitta

4 kommentarer:

  1. Idag bjuder du mig på dagens leende....jag har precis bytt diet och äter med förtjusning mitt egenbakade fröknäcke. Jättegott med en skiva ost på:) Våren är en bra tid för förändring!
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihihi....vilket sammanträffande ;-) Ja, när vårsolen börjar lysa vaknar livsandarna igen och man orkar ta itu med sånt som grott under de mörka vintermånaderna.
      Ha en fin dag Skorpan! Här blåser det så man verkligen får hålla i hatten då man går ut :-)
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Visst är man vanemänniska ända ut i tåspetsarna! Jag har för ett par veckor sedan övergett mitt hembakade bröd och börjat med bara en skiva köpt knäckebröd för att förhoppningsvis tappa något hekto. Min tanke är att hitta ett recept och göra eget och så bjuder du på ett idag utan att jag behöver leta. Tackar! Här ska prövas, måste bara inhandla ingredienserna som saknas!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, prova!! Jag bakar väldigt sällan, verkligen med betoning på väldigt, men nu har jag bakat det här knäcket 4 gånger och det blir lika gott varje gång. Superenkelt är det ju också då allt bara ska röras ihop, svälla en stund, smetas ut och så sköter ugnen resten :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera