onsdag 23 september 2015

Myspysbrasa

Vårt hus värmdes från början upp av kakelugnar och vedspis, men när det moderniserades för många år sedan sattes det in vattenburen elvärme och de gamla eldstäderna revs ut.
Den gamla tegelmuren gömdes bakom lager av tapeter och när vi hittade den började det direkt ticka igång idéer i våra huvuden :-)
Vi har bytt ut elvärmen till bergvärme och det är ju väldigt effektivt och lättskött, men ibland under lite kulna höst och vinterkvällar skulle det vara skönt att kunna tända en myspysbrasa.
Muren har ju stått ouppvärmd under många år så vi bad vår sotare göra en besiktning och efter det kontaktade vi ett företag i Västerås som kunde göra kanalerna användbara igen
I måndags morse backade de in sin bil utanför vårt hus och började lasta ur allt som skulle behövas under dagen
Hallgolv, delar av vardagsrumsgolvet och trappan plastades in och så knackades den gamla inspektionsluckan bort från trappväggen
En svartklädd man stod högst upp på taket och glidtätade medan en annan satte in rör i kanalens första del i vardagsrummet. 
Vi hade nämligen problemet att trappan upp till övervåningen ligger direkt mot muren och den är ju i trä och räknas därmed som brännbart material och sånt får inte ligga mot en varm mur.
Det löstes med ett isolerat rör som kombinerades med glidtätning i murens övre del.
Jag gick omkring som en leende liten hustomte och såg hur det knackades tegel, bars rör, blandades bruk, klättrades på tak och visslades från hantverkare som kan sin sak :-)
Jag ville gärna att den gamla inspektionsluckan skulle sättas dit igen.....och det gjorde de när de murade igen hålet de knackat upp där röret möter glidtätningen. 
Vad härligt med hantverkare som inte säger "Nääää, det går inte" bara för att de vill ha saker och ting gjorda på sitt sätt! De här grabbarna sa bara "Det är ju en gammal Husqvarna, så det ska vi ordna."
Efter nästan en hel dags jobb tog de bort den skyddande plasten och städade efter sig
Tidigt på tisdagsmorgonen kom de tillbaka och satte upp en huv över skorstenen och så var de klara med sitt jobb.
Nu är det "bara" vårt jobb kvar med att sätta in braskamin, men vi tar som vanligt inte den enklaste vägen och köper en sån där färdig mojäng som man bara ansluter med ett rör. Nä, här ska det beställas, byggas in, muras. slammas och målas.
Vi har en plan, men först ska det byggas badrum och göras färdigt i sonens lägenhet, sen kanske vi har tid och ork att fixa braskamin :-)
Det är ingen brådska, men den här delen var nödvändig för att överhuvudtaget kunna börja med något myspysvärmeprojekt så det känns bra.

Ha en fin onsdag!
Kram
Birgitta



6 kommentarer:

  1. Ja, inte kan man säga att Ni ligger på latsidan heller! Men det är det säkerligen värt, hur härligt är det inte att få tända i spisen eller kaminen när man känner sig lite kulen?/Lilla gummann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa med det här jobbet är ju att vi får en fungerande rökgång, men det näst bästa är absolut att vi inte behövde göra ett endaste dugg själva, mer än att lyfta telefonluren och ringa de där klättrande svartklädda männen.....och bjuda dem på fika så de fortsatte att vissla medan de var här :-) Skulle lätt kunna tänka mig att ha många såna projekt där vi kan planera och någon annan utför arbetet!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Kommer de vackra röda tegelstenarna att synas sedan också, eller blir det igenmurat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har diskuterat den här muren och braskaminen i flera omgångar. Vi tycker båda att den gamla tegelväggen är fin och var från början inne på att ha den synlig, men problemet är att rökgången inte sitter mitt i väggen och ska man då ha en fristående kamin med synlig vägg måste den ha ett böjt rör och det är inte snyggt. Dessutom fanns det en vattenskada i huset när vi köpte det och muren hade sugit upp mycket av det vattnet så det sattes in värmestavar i teglet för att få muren att torka fortare och borrningen spräckte stenar och lämnade hål. Bruket mellan stenarna är också så löst att det rasar vid beröring så vi har enats om att mura in en gjutjärnsinsats vilket gör att mesta delen av muren tyvärr kommer att bli dold, men det kommer att dölja ett snett rökrör och bli mer tidstypiskt för huset än en fristående kamin med synlig mur.
      Ett långt svar på en enkel fråga :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  3. Så klokt av er att ändå ha grunden för en braskamin färdig tills den dagen ni får tid att montera in den. Helt rätt också att inte alltid göra det lätt för vare sig själv eller hantverkare. Tänk att få ett resultat som är näst bäst, det blir svårt att leva med, hi,hi. Känner igen mig. Hellre väntar jag tills jag får råd och tid för att det ska kännas helt rätt.
    Gillar er energi, förstår också att det finns sisu i dig. Hm, jag har en finsk mamma...

    Kramar /Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, du har också finsk sisu.....och att du har sinne för renovering vet jag redan :-) Som du skriver, ett färdigt resultat som bara känns "så där" är inget roligt resultat. Bättre då att det får ta sin tid och bli precis som man vill ha det!
      Kramelikram
      Birgitta

      Radera