måndag 21 september 2015

Bedömd

Vår taxherre är av fin härstamning.
Hans kennel namn är Måsebo Stampe, men vi kallar honom Rocky och kärt barn har många namn så det kan bli både Rocky-bocky, Rock-rock och Rocky Balboa, men valet av namn kommer från Martin Kellermans seriefigur Rocky som båda våra grabbar, och maken, suttit och fnissat åt åtskilliga gånger :-)
Han är makens bästa jaktkompis och varje vinter får vi frysen påfylld av rådjurskött som vi själva hänger, styckar och mal. Mer ekologiskt och närproducerat än så kan det nog inte bli!
När Rocky var valp var vi med honom på en hundutställning i Köping och han fick då bedömningen 'Very good' för sitt utseende. Det är näst högsta bedömningen där bara 'Excellent' är högre.
Efter det har han gått ett drevprov där han bedöms för sin jaktförmåga och han fick då en etta som ger godkänt för alla kriterier som ställs på en bra jakthund.
Maken skulle gärna vilja att Rocky får den äran att lämna några valpkullar efter sig och då behöver han bli bedömd som en bra hund att avla vidare på så i lördags packade vi bilen och for till Malmköping och taxklubbens utställning för både långhåriga och strävhåriga taxar. 

Vi var inte oroliga för att han skulle få någon dålig bedömning för sitt utseende, men han är ju först och främst jakthund och inte direkt tränad för att gå fint för allmän beskådan.....
.....inte heller tränad för att stå fint så han visar sina bästa sidor av sin muskulösa kropp, så liiiiite oroliga var vi för de momenten :-)

Vi var i Malmköping i god tid så Rocky skulle hinna vänja sig vid miljön och alla hundar som gnällde, skällde och fanns i hans omedelbara närhet, men efter nästan 3 timmars väntan var han nog mer uttråkad än spralligt nyfiken. 
Maken tränade honom vid sidan av utställningsringen i att gå fint i utställningskopplet, att stå fint med benen bra placerade och svansen lagom lyft och Rocky fokuserade på godiset i husses hand och fogade sig i det mesta.
Inte blev det väl den bästa utställningsuppvisningen, men både husse och tax gjorde så gott de kunde och domaren gav Rocky ett 'Very good' även den här gången och det är vi jättenöjda med (även om jag gärna skulle ha sett ett 'Excellent' och en vacker prisrosett :-))

Nu ska Rocky göra ytterligare 2 drevprov och får han ettor på dem så får han titeln 'champion' och kan föra sina gener vidare om det är någon tikägare som söker en vacker maskulin taxherre med bra jaktmeriter!

2 kommentarer:

 1. Så klart ni är stolta över Rocky! Very good är så bra även om han är Excellent för er. Tycker Rocky är duktig som klarar att bli hanterad och bedömd av domaren, bara det kan vara ett problem för vissa hundar.
  Att ha en bra jakthund är lycka och väl värd att föra vidare.
  Nospuss från mig /Cia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite roligt att se skillnaden på de taxar som bedömdes innan de strävhåriga jakttaxarna. I den första kategorin var både ägare och hundar väldigt väl tränade för utställningsringen. Så kom de där sista klasserna med strävhåriga jakttaxar som for lite hit och dit och hade ägare som bad domaren tydligt tala om vad de förväntades göra för de hade aldrig varit med på en utställning förut :-)
   Nospussen är levererad och den behövdes idag när han för fjärde dagen i rad blev lämnad av husse som tar med sig bössan och åker iväg i tidig morgontimma utan sin lilla tax. Rocky har varit sååååå ledsen så jag har fått stiga upp lika tidigt för att trösta liten gråtande hund, men snart är det rådjursjakt igen och han får följa med!
   Kram
   Birgitta

   Radera