tisdag 15 september 2015

Ett besök i vårt grannland

Det är inte varje dag vi får en inbjudan till bröllop.
Inte varje dag vi ger oss ut på en resa heller.
Därför var det såååå roligt att mitt upp i all renovering av sonens lägenhet få packa våra väskor med finkläder och allt vi kunde tänkas behöva för en tripp till vårt grannland Finland och ett bröllop i Tuusula kyrka som ligger några mil utanför Helsingfors.

Jag är född i Finland, närmare bestämt i Esbo som är en förort till Helsingfors, och flyttade till Sverige som fyraåring 1964.
Största delarna av min släkt har funnits, och finns kvar, i trakterna av Helsingfors och när jag växte upp såg jag alltid fram emot att tillbringa några veckor av sommaren ute på landet hos min mormor där härligt långa sommardagar väntade tillsammans med min kusin som är bara en månad äldre än jag.
Vi har haft kontakt hela tiden ända sedan vi var riktigt små och jag har ofta sett henne mer som en syster än som en kusin och maken och jag är gudmor och gudfar till hennes dotter.
Det var vårt gudbarn som i lördags gifte sig med sin kärlek i Tuusulas vackra gamla träkyrka och septemberdagen visade sig från sin allra finaste sida med strålande sol och ljumma vindar.
Lite nervös, i en underbar naturvit klänning, gick hon kyrkgången fram vid sidan av sin pappa som lämnade över henne till den blivande maken vid altaret.

Det här paret har gått igenom mycket under sina 5 år tillsammans.
Allvarlig sjukdom har kantats av lyckan i att ha varandra, och även om vigsel och tal under middagen hölls på finska och jag, som glömt bort mitt finska språk, inte förstod så mycket av det som sas så delade jag ändå alla de vågor av skratt och tårar som präglade brudparets vackra dag.....och så hade vi utmärkta tolkar i brudens mamma och pappa som obehindrat växlar mellan finska och svenska :-)
Jag brydde mig inte om att själv dokumentera allt i bilder under dagen eftersom brudparet hade en proffsfotograf med sig ända fram till sena natten som klickade fram bilder på löpande band!
Vi kommer att få ta del av många av dem via nätet och jag hoppas det finns med några närbilder på brudens enormt vackra klänning med såååå vackra detaljer. 
Brudklänningar, eller bröllopsklänningar som jag har sett att många kallar dem numera, är ändå något speciellt även om brudgummen också bar väldigt vackra kläder :-) 
Festen efteråt hölls på Härmän Rati i Järvenpää och där bodde vi också över natten på övervåningen i ett smakfullt renoverat rum.
Måste ju säga att det kändes lyxigt att bara gå en trappa upp och krypa ner i en gosigt mjuk säng när magen var full av god mat, benen trötta av dansande och huvudet fullt av intryck!

Idag landar jag i soffan med en liten tax vääääldigt nära inpå mig och ute skvalar regnet ner.
Rocky har tillbringat 4 dagar på hundpensionat och även om jag tror att han har haft det jättebra med omvårdnad och skogspromenader så märks det att han uppskattar att åter igen få vara nära oss i sin normala hemmiljö. Helt avslappnat ligger han på rygg alldeles intill mig och sover djupt :-)
När yngsta sonen slutar jobbet klockan 4 väntar fortsatt renovering i hans lägenhet.
Vardagen är här igen!

Ha det så bra allihop där ute :-)
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

  1. Vilket härligt avbrott i vardagen!
    Men också gott att komma hem när man ha en sån goding som Rocky. =)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Ja, efter intensiva dagar med renovering var det avkopplande med ett avbrott.......både för sonen och för oss :-)
    Och det märktes tydligt att hundar lever i nuet för Rocky kom inte ens ut i hundgården när vi backade in på gårdsplanen vid hundpensionatet. Inte förrän vi stängde bildörrarna tittade han ut och stod då bara lugnt och kikade på vem som kunde tänkas komma. När han kopplade att det var husse som kom blev han alldeles vild och snurrade som en propeller medan svansen vispade......matte är ok, men husse är nummer ett :-) Nu märker man att han har stort behov av att vara nära, nära. Lite grann som ett barn som söker gemenskap, närhet och trygghet och det är mysigt!
    En fin dag önskar jag dig!
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Vilken vacker brudklänning! Vi kom till Sverige från Finland nästan samtidigt då, jag kom -65 när jag inte ens hade fyllt 1 år :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klänningen var verkligen något extra med lager på lager av tyg och det översta spetstyget skapade en fantastiskt vacker effekt långt ner på kjolen. Hon hade också ett ljust nougatfärgat skärpinslag med strass stenar som var pricken över i och ljust den där ljusa nougatfärgen kom igen i brudgummens klädsel. Riktigt fint!
      Tror att många kom till Sverige från Finland på 60 talet när det behövdes arbetskraft här. Min mamma jobbade på LM Ericsson i Katrineholm.....eller Ericsson tre korvar som de senare kallade företaget då de bytte logga till Ericsson med 3 tjocka blåa streck på snedden :-) Jag sommarjobbade på hennes avdelning då jag var 16 år och var less på jobbet redan efter 2 veckor. Hon jobbade där i över 40 år innan hon gick i pension och cyklade då 8 km till jobbet och 8 km hem i ur och skur!
      Kram
      Birgitta

      Radera