söndag 14 juni 2015

Avkopplande

Jag började min ledighet med att tillbringa en vecka i vackra Gamla stan i Stockholm
Min vän Inger Sääfenäve hade hyrt Galleri Ängel på Västerlånggatan i en vecka för att visa de tavlor hon målar i en speciell teknik där hon använder oljefärger, fönsterskrapa, kökssvampar och kontokort
......och jag lovade att följa med henne som stöd och sällskap.
Vi bodde i en liten "fängelsecell" på Dockside Hostel, ett vandrarhem på bekvämt gångavstånd till Galleriet som ligger mitt i den långa gatans folkmyller.
Medan hon satt i skyltfönstret och visade sitt måleri strosade jag gata upp och gata ner både i Gamla stan, i centrum och på söder.
Jag kan gå hur länge som helst i de smala, smala gränderna, över kullerstensgator och över små pittoreska torg 
Jag fascineras över gammal vacker arkitektur, över de enormt vackra detaljerna på dörrar, fönster och fasader
Ville med mjuka fingertoppar följa sniderierna som skapats för så länge sedan av skickliga hantverkare, smeka de lena fasaderna som putsats med kalkfärger blandade efter gamla recept och bara följa de vindlande gränderna där dåtidens vingslag fortfarande känns.
Det var som balsam för min stressade kropp och knopp att vara i Gamla stan utan krav, utan förväntningar. Jag bara tog dagarna precis som de kom.
Vårt boende fungerade men det var väldigt enkel standard så vi sov egentligen bara där. 
Vi köpte med oss frukost från närmaste lilla Coop butik och åt den i lugn och ro i Galleriet innan Inger öppnade för dagen. 
När vi blev hungriga vid lunch köpte jag något lättare att äta så Inger fick en paus från sitt målande och när hon avslutade dagen i Galleriet letade vi reda på någon mysig restaurang och åt något gott, pratade och strosade sen en stund bland alla nationaliteter av människor som precis som vi befann sig i Gamla stan.
Stockholm är vackert och det var härligt att uppleva något helt annat än den vanliga vardagen med jobb och allt man har omkring sig hemma, men efter en vecka var jag så nöjd med att återvända hem till en älskad make, liten glad tax, grödor som svämmade över i växthuset och min egen goa säng!
I Gamla stan har prinsen och hans prinsessa firat sin bröllopsdag i ett strålande juniväder och jag följde en del av ceremonin från vårt eget vardagsrum i vårt lilla röda hus och det kändes så bra att ha det så.
Håller fullständigt med i det som sägs med "Borta bra men hemma bäst" :-)

Önskar just dig en fin dag!
Kram 
Birgitta

2 kommentarer:

 1. Tack för rundturen i gamla stan. Ett bra tag sen jag var där, men alltid lika trevligt. Vilken kul idé att sitta i skylten och måla, men man får ju inte ha prestationsångest! Läcker konst hon skapar.
  Önskar fin midsommar
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Ingers livemåleri som både fick folk att stanna till utanför Galleriet och komma in och titta på de tavlor hon hade till salu. Hon till och med sålde tavlan hon skapade i skyltfönstret under vernissagen trots att den inte var torr och klar för leverans :-). Det är alltid roligt att ta del av när någon skapar något, just det där att se något växa fram. Tavlan hon målade på bilden blev till slut ett helt annat motiv än det var när jag fotade och några som kom förbi om och om igen fascinerades av att motivet kunde se helt annorlunda ut andra och tredje gången de gick förbi och det är så Inger jobbar, hon vet aldrig innan hur slutprodukten ska bli. Hon är också ofta så inne i sitt målande att hon inte lägger märke till människor runt henne, därför har hon heller inte prestationsångest utan vet att det blir som det blir oavsett om hon har publik eller inte :-)
   Kram till dig!
   Birgitta

   Radera