fredag 30 januari 2015

Måla

Ska man, eller ska man inte, måla om gamla möbler?
Ibland kan jag tycka det är jättesynd att förstöra en vacker originalmålning
....men när det gällde den här kommoden tvekade jag inte länge
.....speciellt inte då den såg ut så här på locket
.......och så här under locket.
Den har varit flitigt använd och även om det var många år sedan någon plaskade med vatten här i så fanns det fortfarande kvar en svag doft av raklödder.
Kom på att jag ju har kvar det vita porslinsfatet som stod i kommoden när jag fick den, och så har jag både gamla rakknivar och en gammal fin rakborste jag kan lägga i tillsammans med en monogramförsedd handduk. Kan bli som ett litet stilleben med minnen från förr :-)

Även om en kommod normalt sett säkert inte placerades i en hall förr i tiden så ska den här kommoden nu få sin placering i vår hall. Eftersom hallen går i övervägande vita, grå och svarta färger köpte jag färg och satte igång att måla
Kommoden blev mattsvart, men alldeles för prydlig och intetsägande så här
Jag tog fram sandpapper och nötte lite på alla kanter
......och tycker mycket bättre om den så här!
Den här lådan med sitt innehåll av konstgjorda växter och en stor glasburk stod där innan jag började måla så jag ställde tillbaka den just nu för jag är inte riktigt färdig än.
Kommoden är klar, men jag ska fixa till spegeln som bara är ett provisorium än så länge och kanske det sen hamnar något helt annat uppe på kommoden. Jag har ju lite saker att välja på :-)

Snön vräker ner ute. Flingor stora som dasslock! Nu blir det vitt uppe på allt slask som varit de senaste dagarna. Snö och tö om vartannat.
Ha en fin helg och tack för att just du kikar in här!
Kram
Birgitta

7 kommentarer:

  1. Jättesnyggt! Och så roligt att du valt något annat än vitt som jag tycker börja bli lite väl uttjatat.....som vanligt är du en fena på att "få till det lilla extra":) Trevlig lördagskväll!
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, nå mera vitt ska det inte bli i hallen, räcker så bra med en vit grund! Nu längtar jag efter att komplettera den här svarta kommoden med något rosa och vårgrönt. Funderar på en hel skål full med rosa primula, det skulle verkligen vara ren glädje att se den när man kliver in i hallen efter att ha varit ute och skottat undan snön som bara fortsätter att falla!
      Ha en fin tisdag Skorpan och TACK för alla dina fina kommentarer!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Så härlig din kommod blev och modigt att ta en annan färg än svart! och det där lilla extra med sandpappret gjorde ju hela möbeln! Jag har också en kommod stående här i ett sovrum. Har också tänkt om det är synd att måla om. Men med ny färg blir ju möbeln både fräschare och får ett nytt utseende.
    Här snöar och regnar det om vartannat så det blir varken mer eller mindre av den vita varan.
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det en helt annan effekt när man sandpapprar lite och svart är sååå tacksamt att måla med om man jämför med vitt som man ibland kan måla med i trettioelva lager utan att det täcker till 100 % och på något underligt sätt har jag lite svårt för "shabby" i vitt, men aldrig i svart....konstigt egentligen.
      Kram till dig och TACK för att du kikar in här och lämnar ett fotspår efter dig :-)
      Birgitta

      Radera
  3. Så fin kommoden blev och slipningarna gjorde så mycket! Nymålat kan annars kännas platt om du förstår vad jag menar. Jag tycker det är ok att måla om man känner så, men tack för att din åsikt att inte måla hyllplanen! Där blev det också rätt beslut känns det som.
    Lådan med spegeln bakom gillar jag också!
    Kramar /Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår precis vad du menar med platt och det är precis det där platta som försvinner när man nöter bort lite färg här och där, men när jag svarade på Finas mammas kommentar började jag fundera på varför jag tycker det är helt ok att sandpappers nöta på svart, men inte tycker om att göra det på samma sätt på vitt.
      Dina hyllplan i skafferiet är bara såååå läckra precis som de är. Säkert sätter alla sakerna färg, men de ger ändå en speciell karaktär!
      TACK Cia för alla gulliga kommentarer du lämnar här!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  4. Snyggt! Jag nöter också med sandpapper, på lite allt möjligt, möbler, ljusstakar, ramar mm, både på vitt, svart och när jag har betsat något. Det blir helt annat liv i det och lister och annat syns också bättre :)

    SvaraRadera