tisdag 29 april 2014

Tapetsering

Äntligen är det tråkiga underarbetet i köket klart och vi kan börja tapetsera!

För att få ett bra underlag var vi tvungna att ta bort flera lager gammal tapet som satt som berget på vissa ställen, men som hade släppt från underlaget på andra.
Bakom de väggfasta skåpen, som vi tog bort, var det målad masonit och så ojämnheter och hål på det. Det var bara tvunget att fixas i ordning och det har varit såååå motigt....stånk och stöööön
De värsta ojämnheterna putsades, spacklades och putsades igen. Ni som har gjort sånt här arbete vet att spackeldamm letar sig in överallt, lägger sig som en knastrande hinna över saker, bänkar och skåp. Det är bland det värsta jag vet!
Till sist satte vi på en vit renoveringstapet för att få bort de sista ojämnheterna och färgskiftningarna, sen var det klart för slutskiktet.

Från början hade jag tänkt måla väggarna i en mjukt, ljus lattefärg, men så ångrade jag mig och valde istället en mönstrad tapet ur pärmen "Karlslund"från Borås tapeter
Jag tittade på så många tapeter innan jag fick se den här och bara kände att den var helt rätt.
Den har precis de rätta färgerna, är i en tjock härlig kvalitet och matt yta som gör att den känns gammaldags.

Jag har haft fjärilar i magen över tapetseringen eftersom det är ett stort mönster som inte sväljer hur stora missar som helst och det gäller att tänka till för varenda våd.
Eftersom vi inte ville ha sönder fönsterfoder och taklister där de ändå var ok sitter de kvar på vissa ställen, inga hörn är helt raka och det finns utanpåliggande rör som kräver lite tråcklande, men.....första våden sitter nu uppe :-)
Det blir en enorm skillnad mot det helt vita. Väggarna blir mer "levande" och jag blir glad ända in i själen av att se den här enda våden!

Nu faller allt på plats med hur resten ska bli vid diskbänk, fläkt, lister och golvmålning och min lust och energi för renoverande återvänder!


3 kommentarer:

 1. Den tapeten hade verkligen ett äldre utseende! Jag minns mina barndoms somrar med gamla tapeter hos släktingar :) Det kommer att bli superfint!

  SvaraRadera
 2. Heeeej vännen! Åh, vad ni jobbar på och fint blir det! Tapeten ser helt underbar ut och kommer att passa jättebra i ert fina kök. Hoppas du får en skön ledig dag så här mitt i veckan ( men jag gissar att du pysslar på hemma). Blev så glad när jag vaknade till solsken i morse!!! För när ruskvädret blev värre och värre igår kväll drog jag täcket över huvudet...
  Ha det gott. Kraaaam Carina

  SvaraRadera
 3. Renoveringstapet är en nyhet för mig men det låter som en bra idè att slippa putsa ihjäl sig. Det ska jag komma ihåg!
  Och du, den tapeten är sååå fiiin!

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera