tisdag 15 april 2014

Svärmors kakburk

1982 träffade jag min blivande svärmor för första gången då maken tog mig med på en lång bilfärd genom de mörka Värmländska skogarna.
Hon var en mästare på att baka såååå goda småkakor och alla kakorna förvarade hon i den här härliga kakburken i tre våningar
Svärföräldrarna flyttade från Värmland till Västergötland. Kakburken följde med och fortsatte att fyllas med kolakakor, syltgrottor, drömmar och allt vad de nu hette. Ibland var jag rent illamående efter att ha ätit för mycket av allt det goda när vi hälsade på. Man var ju liksom bara tvungen att smaka :-)
Så dog min svärfar och svärmor bestämde sig för att sälja huset och flytta till äldreboende.
Hon bakade fortfarande kakor men den stora kakburken hade ersatts av andra, lite smidigare, kakburkar och sorterades ut som en sak hon inte skulle ta med sig i flytten. Eftersom ingen annan var intresserad av att ärva den packades den ner bland sakerna jag ville ha.

Jag tyckte väl inte då att det var något jag egentligen hade användning för, men den hade sin charm och det fanns plats på vår Dalagård så den fick följa med dit.
Där har den stått ett antal år och det är jag glad över för kakburken har "växt" i mina ögon. Den står numera i ett av våra små vitrinskåp i köket och får mig att minnas min svärmor, som inte längre finns kvar hos oss, och hennes goda kakor
Tråkigt nog är jag ingen kakbakerska, inget fan av att baka alls och om jag någon gång kommer att fylla den med något så kanske det blir knappar och sybehör snarare än kakor, men den är ju fin bara som en prydnad också så det får den vara just nu.

Snart är det påsk!
Butiken kommer att vara stängd hela påskhelgen och det känns sååå lyxigt att få vara ledig 4 dagar. Tror att jag hinner med ett till blogginlägg innan dess så idag önskar jag er bara en fin tisdag kväll!
Kram
Birgitta

2 kommentarer:

 1. Underbar burk och vad härligt med så mycket minnen runtomkring den :) Och inte behöver den fyllas med kakor, det finns så mycket annat man kan fylla den med. Förvaring är alltid bra;) Önskar dig sköna och härliga lediga påskdagar med sol o glädje! Nu ska jag sätta fart, huset är "upp o ner" och grejer överallt hihi. Vi tömde uterummet i måndags för att lägga in ny golvmatta och det är inte så lite grejer som rymdes där vill jag lova. Mattan kom på plats sent igår kväll och nu ska grejerna på plats... men det känns som en hel del blir över och var ska det ta vägen? Blir nog en sväng till Myrorna eller nå så småningom. Ha det så gott! Påskkramar Carina

  SvaraRadera
 2. En liknande i tre färger kommer jag ihåg från min barndom, men din är mycket finare. Förstår precis vad du menar med att den växt! Knappar eller annat låter som en utmärkt användning.
  Nu för tiden tror jag inte att det är så många som bakar kakor annat än till Jul. Själv fick jag ett ryck en kväll och skulle göra havrekakor...de blev knallhårda. De blev i alla fall uppskattade av fåglarna!

  Ha det så gott!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera