söndag 20 september 2020

Det sitter i väggarna på vår Dalagård

 Brukar ni titta på "Det sitter i väggarna"?

Jag älskar det programmet! Så himla roligt att följa berättelserna om gamla hus och människorna som bott där......och framöver när vi säljer vår Dalagård hoppas jag att nästa ägare vill ta del av den historia som jag har dokumenterat över vår gård. För släkten som bott där i århundraden finns inte längre.

2005 funderade en av mina morbröder, som bor i Ludvika, på att köpa en gård av en vän som köpt den som dödsbo. Vännen hade ägt den i 10 år och haft ambitionen att ta hand om gården, men inte orkat.
När jag pratade med min morbror hade han bestämt sig för att inte köpa, men han sa till mig att "Du borde åka dit och titta, där finns sååååå mycket saker!"
Tror ni att jag kunde låta bli? Näääääee :-)

Det var den korta historian om hur vi blev ägare till en gård som var helt fallfärdig och som vi nu har som renoveringsprojekt. Vi bor alltså inte på gården i Dalarna utan i ett rött hus i Västmanland. Vet att just det har varit lite förvirrande för dem som inte varit med från början :-)

De 8 byggnaderna var i bedrövligt skick och den 1,3 hektar stora marken bestod mestadels av enorma granar som borde ha avverkats för årtionden sedan, men alla saker!!!.....saker kvarlämnade sedan flera generationer. Massor av saker i ALLA byggnaderna som var allt ifrån hus till ladugård till rökeri och smedja. Jag var i himmelriket :-)

På kortet ovanför står en del av familjen Jansson framför huset där mamma Hulda växte upp. Det huset revs tyvärr  på 1970 talet och kvar var bara den högra delen som varit ett snickeri.
Jag hade en dröm om att återskapa det där snickeriet med alla maskiner och verktyg som fanns kvar där, men efter att vi haft inbrott på gården började jag istället rädda sakerna därifrån.
Det här är vad som finns kvar av huset idag och redan då vi tog över gården 1 januari 2006 var det ett stort hål i taket vid skorstenen där regn och snö sakta men säkert förstörde både tak, väggar och golv, men jag tillät mig ändå att drömma.....då.

Pardörrarna var dubbla med ett yttre par och ett inre. När huset började luta så mycket att dörrar och fönster riskerade att tryckas sönder monterade vi bort dem och återanvände på andra sätt.
De yttre finns nu som dörrar till den "Walk in closet" vi byggde i vårt sovrum
.....och de inre blev dörrar till det nya uthuset vi byggde på gården 2008.
Till vänster fanns en dörr upp till övre våningen och den agerar nu sänggavel i vårt sovrum. Fast den syns knappt på bilden bakom alla kuddar :-)
Allt av värde som annars fanns kvar är flyttat till ladugården för numera är det lite läskigt att gå in i huset, man väntar sig nästan att hela byggnaden ska vika sig. Lite sorgligt känns det att se naturen ta över från det som en gång var ett sånt vackert hus med en levande familj, men så blev det......tyvärr. 
Vi har under åren lagt vår energi på att rädda gårdens kvarvarande boningshus och jag ska försöka leta reda på bilderna från när vi köpte gården och visa er lite "Då och Nu". 
Jag såg potentialen, men insåg inte hur mycket jobb det skulle behövas för att få det i fungerande skick. Kanske tur att man inte vet  :-)

Måste bara avsluta med att visa att jag också minsann har sparat alla gamla tapetrester vi hittat i huset vi renoverar. 
I köket fanns hela 8 lager gamla tapeter under den grönmålade masoniten vi rev bort.....och kvar blev en rejäl timmerstomme.
Varsågod.....en del av de vackraste


Det verkar som om det huset är ett hopplock av två olika byggnader för kök och rum har helt olika typer av grund och stockarna i väggarna är heller inte lika.
Kanske man byggde på.....och till.....allteftersom barnaskaran växte?
I rummet fanns bara en vacker tapet med guldtryckta blomrankor under masoniten som här var målad riktigt ÄGG GULE GUL. Färgglatt! :-)
Tänkte att jag nu ska börja kika på den förteckning vi fått över släkten som bott på gården. 
Listan sträcker sig ända till mitten på 1600 talet och jag fick den som ett utdrag ur en släktbok som tagits fram över gamla släkten i trakten.
Enligt lagfarter vi hittade på vinden fanns det hus vi nu renoverar på den här platsen på 1800 talet. Tror att jag nöjer mig med att dokumentera släkten fram tills dess. Dit har jag någorlunda koll, men sedan är det lätt att bli lite snurrig på vem som var just Janssons mormorsfarmors far och mor :-)

Kram
Birgitta












10 kommentarer:

  1. Älskar också 'Det sitter i väggarna'. Ett program jag ser fram emot varje vecka. Din Dalagård har ju alla attribut för att vara med. Men nu vet du ju väldigt mycket redan, en sån gåva. Och så har ni planer på att sälja den? Men, såklart, man får ju nöja sig med ett hem. Förstår att det sliter när man har satt sin spade i två egendomar! Intressant, men sorgligt, att se gamla huset förfalla och mitt hjärta värker. Ska ni inte riva det? Innan det rasar? Inte prioritet ett... jag fattar.

    Ha en fin septemberdag.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bara se om jag KAN svara innan jag skriver ett längre svar :-)

      Radera
    2. Yyyyeeeeeiiiii!!! Vi lyckades lösa problemet med att jag inte har kunnat svara.....och nu kan jag förhandsgranska mina inlägg också! Äntligen fungerar det som jag vill:-)
      Ja, vi ska sälja vår Dalagård, vi har bara inte satt ett datum för det. I så många år har gården alltid fått komma i sista hand och vi känner att det är nog med det hus vi har här hemma. Vi blir ju liksom inte yngre ;-)
      Vi hoppas den gamla snickeridelen ska stå några år till, för även om den lutar betänkligt så håller den stora skorstensmuren emot.....och en björk :-) Den vänstra gaveln består av oskadda tjocka timmerstockar och på övervåningen finns tjocka vackra golvplank. Förhoppningsvis kanske nästa ägare har lust att ta hand om det, men det är inget man tar ner med bara handkraft :-)
      Nu ska vi ut och sätta spaden i jorden här hemma, måste gjuta för att hålla en slänt på plats.
      KRAM till dig Eva-Mari!
      Birgitta

      Radera
  2. Inte vill man missa "Det sitter i väggarna". . . .då sitter jag som fastklistrad! Tänk att få reda på sååå mycket om sin gård! Där hade er Dalagård platsat! Sorgligt att ni tänker sälja men förstår att det är mycket jobb och slit med så många hus!
    Låter helt underbart att ladorna var fulla med gamla saker. . . hoppas du hann rädda dom flesta!
    Ingenting går upp mot gamla tapeter. . . .tänk vad dom var vackra förr!
    Ha fina dagar!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du, liksom jag, suttit klistrad framför tv:n idag :-)
      Det tog många år innan jag började få grepp om alla saker som fanns på vår gård och allt som var värt att räddas har räddats. En del kanske skulle ha tyckt att det mesta varit skräp, men jag har varit lyrisk över handbundna tunnor, vedlårar, gamla lås och nycklar, zinkhinkar, apotekarflaskor...... Allt har haft något att berätta för mig och många av sakerna bor nu hos oss här i Västmanland i både hus, trädgård och växthus :-)
      Ja.....gamla tapeter är något extra!......och även om många nya tapeter också är väldigt vackra så är det en speciell känsla med de riktigt gamla tunna tapeterna!
      KRAM till dig!
      Birgitta

      Radera
  3. Så roligt att läsa "hushistoria" ser också programmet och älskar det. Programledarna, husägarna, ambitionerna, glädjen och sorgen ett program med "riktiga" människor. Märkligt - i vårat hus byggt på 70-talet har vi bytt ut alla innerdörrar till gamla spegeldörrar. Vi la runda stenar mellan vårat hus och grannen för 30 år sedan, nu fyller jag på en bit där det varit rabatt, Jag har gjort plats för en vit ros på ett ställe. Vi har många beröringspunkter men det jobb du/ni lägger ner på era hus är nog inte många som orkar men så fint att ni gör det.

    SvaraRadera
  4. Läste alla kommentarer och förstår att ni ska sälja, så läste inte jag det i din text men jag har full förståelse för att ni gör det. Tapeterna är så fina tycker jag har sett några av dem i programmet. jag tittar gärna på programmet -Vem bor här. Så roligt att "titta in" hos andra och se hur de har det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer inte att sälja vår gård precis just nu, men känner att det är för mycket jobb med gården och allt vi har hemma så på sikt kommer vi att sälja.....kanske nästa år.....eller året därpå. Det beror på när vi känner oss redo för ett avslut :-)
      "Vem bor här" har vi också tittat på. Jätteroligt att få kika in i alla personliga, unika och inspirerande hem.....och sen fastnar jag ibland i instagramflödet där man kan skrolla sig fram mellan det ena vackra kontot efter det andra......och så kan jag inte sova för alla kreativa tankar som börjar snurra runt :-)
      Må så gott!
      Kram Birgitta

      Radera
  5. Det sitter i väggarna missar man inte! Något annat jag inte missar är "Landsbygdsdrömmar" på youtube med otrolige Robert Danielsson. Följer honom även på IG och tipsa honom om er dalagård:)
    Han dammsuger landet efter ödehus att matcha med nya ägare.. Vi har också 2 hus men jag håller med, det är mycket jobb med underhållet. I år har fokus varit på torpet men ännu är bara en bråkdel av planeringen genomförd. Tack för en fin blogg!
    Skorpan

    SvaraRadera
  6. Landsbygdsdrömmar har jag aldrig sett.....måste kolla! Det skulle vara jätteroligt om någon med intresse för gårdens historia tog över. Någon som också orkade rädda den fina ladugården med sitt fähus av slaggsten!
    I två år har vi nu haft ambitionen att verkligen ta oss i kragen och fixa så mycket vi orkar i Dalarna, men så kommer annat emellan och så blir det precis som du skriver.....bara en bråkdel blir gjort :-/
    Tack för att du kikar in här :-)
    Kram till dig!
    Birgitta

    SvaraRadera