tisdag 3 juli 2018

Clematis Paul Farges

Vad jag njuter av min lediga tid!!!
Bara det att vakna när jag sovit färdigt, känna efter vad jag har lust med just denna dag och också ha energi att utföra det jag vill göra!

Jag har varit väldigt mycket ute i min älskade trädgård.
Krupit på knä och rensat ogräs, grävt och flyttat sten och jord, planterat och våndats över att det så sällan kommit vatten från skyn när trädgårdsbrunnen sinat och kommunen gett bevattningsförbud.
Trots torkan klarar sig växtligheten förvånansvärt bra och jag måste bara visa den här klematisen! Clematis Paul Farges....eller Summer snow....eller Skogsklematis. Kärt barn har många namn :-)
Jag köpte en liten planta tidigt på våren för tre år sedan som bara var några pinnar med små, små musöron till blad. Planterade ner den i en zinkhink eftersom spaljén den skulle klättra mot inte var byggd.
Den växte så det knakade och jag var tvungen att få ner den i jorden innan bygget var riktigt klart :-)
.......och titta på den nu!
Den formligen kastar sig över både spaljé, växthus och öppningen till trädgårdens grönsaksdel.
Jag började binda upp den för att hålla den på plats, men har nu gett upp. 
Den får vara vild och vacker :-)
Om du vill ha något snabbväxande, lättskött och otroligt vackert......säger jag bara....plantera en Clematis Paul Farges!

Sommarkram
Birgitta

5 kommentarer:

 1. Den clematisen kanske vore nåt för oss då vi har flera gamla äppelträd som gett upp och bara står där, kala men ändå väldans vackra i sig själv...

  SvaraRadera
 2. Absolut! Tänk vad vackert med ett klematis träd :-)
  Jag älskar att planera, köpa växter och plantera......men är lite sämre på att göda, vattna och pyssla om så. Vill mest att det bara ska växa och bli fint utan en massa ansträngning därför valde jag den här klematisen. Det enda är att den behöver lite hjälp att klättra så jag har slagit ringar av snöre runt den med jämna mellanrum så den klättrar uppåt och inte börjar hänga ner i backen. Den bildar uppåt 5 m långa rankor så den kommer lätt att fylla ett äppelträd :-)
  Ha en fin dag!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Jag funderade på den tidigare men det blev inget av. Nu blev jag sugen på att köpa en ändå! :-)
  I vilket väderstreck har du den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är planterad i sydost läge, men eftersom den står mot en öppen spaljé nås den av ljus från alla väderstreck. Vi har stora träd runt tomten som skuggar en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen och så har jag planterat lågväxande vitblommande näva runt roten så den får skugga i botten. Den får en liten dos med långtidsverkande trädgårdsgödning på våren annars gör jag ingenting mer än klipper tillbaka de grenar som dött under vintern.
   Jag väljer växter jag tror jag klarar av att sköta och omdömet om den här klematisen är att den är tålig och lättskött vilket jag tycker stämmer väldigt bra. Jag älskar att planera och plantera, men sen vill jag helst att det bara ska växa och frodas helt av egen kraft utan en massa ompysslande.
   Klematis brukar inte vara så dyra i inköp så jag tycker absolut du ska prova, men ge den gott om plats ifall den skulle trivas lika bra som min gör :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
  2. Måste rätta mitt svar! Maken brukar läsa min blogg och påpekade att klematisen står i sydväst läge och inte i sydost. Helt rätt har han där.....vet inte riktigt hur jag tänkte när jag skrev mitt förra svar :-) Å andra sidan ser den likadan ut på båda sidorna, bara det att jag från början planterade den i sydväst läge :-)

   Radera