lördag 28 juli 2018

Julita gård

Igår gjorde vi en riktig minnesresa till Julita gård utanför Katrineholm i Södermanland tillsammans med våra barn, min mamma och hennes make.
I den lilla museikyrkan på den gamla delen av gården gifte maken och jag oss för 33 år sedan....och nu tänkte jag ta med er också dit så ni får se hur vackert det är där.....och så kan jag ju berätta lite om vår bröllopsdag :-)

Tror vi börjar här där vi lätt stressade hastade in genom den där öppningen som leder in till en öppen innergård där den lilla kyrkan bildar en del i en fyrkant av byggnader som sitter ihop.
Vi var lite stressade då, den där dagen för 33 år sedan, eftersom vi valde, det som vi trodde, en genväg från fotograferingen i Katrineholm till Julita, men så fastnade vi vid en järnvägsövergång där bommarna var nere och inget tåg kom förrän det gått mååååånga lååååånga minuter.
Om jag inte minns helt fel sladdade vi in bara några minuter innan vigseln skulle börja och vaktmästaren, som väntade på oss, började undra om vi hade tänkt skippa vårt bröllop :-D
Den inhyrda kantorn väntade på att få börja spela och gästerna undrade nog vart vi höll hus.....men nu så är vi på plats!
In genom den lilla låga dörren.....
En snabb tillrättning av klänning, slipsknut och anletsdrag i det pyttelilla utrymmet precis innanför dörren. Kolla att brudbuketten hölls rätt och att ringen låg i makens ficka å så några djupa andetag.....
Tamtadada, tamtadada, tamtadadada ta tamtadadaaaaa.......
Nu var det ju väldigt tomt och tyst här i kyrkan igår mot vad det var då, på vår bröllopsdag, men ändå.....det är precis lika pyttelitet och vackert som då!
Där framme vid altaret väntade makens far för det var han som vigde oss.
Han var pastor inom missionsförbundet i Värmland, därför valde vi den här platsen eftersom man kan hyra den lilla kyrkan och anlita vilken vigselförrättare man vill.....och så är jag uppvuxen i Katrineholm så det här är liksom min hembygd.
Det var verkligen en gåva att få ha min blivande svärfar, och makens far, som vigselförrättare. Bara det är ju ett fint minne i sig!
Jag njöt av varje minut under den där vigseln. Sög i mig varje ord  och varje intryck och minns känslan av den där bubblande lyckan av att ha maken vid min sida och den lilla kyrkan fylld av nära och kära. Det fanns inte tillstymmelse till nervositet, bara glädje <3
.....och här kom vi då ut igen genom den lilla dörren.....till den här fantastiskt vackra innergården där vildvinet klättrar och bildar en helt underbar grönska!
Eftersom kyrkan sitter ihop med det som är ett öppet museum låser man kyrkan under vigsel så inga objudna gäster ska slinka in. Tyvärr blev också ett par av våra vänner utlåsta eftersom de kom liiiite senare till vigseln än vi och då hade vaktmästaren redan låst. De satt på en stenbänk på den här innergården och väntade med vackra rosor och presenter när vi kom ut genom dörren. 
Lite snopet.....men så var det :-)
Bröllopsmiddag och fest hade vi i det intill liggande wärdshuset.....väldigt praktiskt!
Nu är inte det här en bild från nämnda Wärdshus utan en interiörbild från själva huset som har den lilla tillhörande kyrkan....men i wärdshuset var det minst lika fint dukat med manglade linnedukar, lysande kandelabrar och vackert porslin.
Vi åt supergod lunch där igår, men det var ju inte riktigt detsamma som på vår bröllopsmiddag med dukning och så, men maten var precis lika god nu som då!
Efter rundvandring i det vackra museet med omgivande gamla hus som i ett litet skansen område dukade vi upp jordgubbstårta och kaffe i parken alldeles invid sjön.
Vi firade vår fina dag tillsammans, vi firade att yngsta sonen nu börjar sin semester efter en slitsam arbetsperiod och äldsta sonen fyller 31 år om en vecka, men då är han i Kroatien så vi passade på att göra många flugor på smällen och fira allt på en gång igår :-D

Julita gård har sååååå mycket mer att erbjuda än bara den här lilla delen, men det här var vad vi hann med (och orkade i 33 gradig värme!) igår. Kanske vi kan samla vår familj igen någon sommar framöver och åka hit för att se också den stora herrgården för där har jag faktiskt aldrig varit.

Ha en fin lördag!
Kram
Birgitta

4 kommentarer:

 1. Stort GRATTIS till er båda!
  Låter som en alldeles underbar dag!
  Skorpan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Skorpan! Bara det att vi varit gifta i 33 år är ju något att fira det också :-)
   Vi har pratat i många år om att återvända till Julita gård och äta en lunch eller middag där, men så har åren gått och det har inte blivit av....förrän nu och det är jag så glad över. Roligt att få visa våra numera vuxna söner var deras mamma och pappa en gång lovade att älska varandra i lust och i nöd.....och det löftet har vi ju lyckats hålla hittills :-)
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Vilken härlig berättelse! Stort Grattis till er båda! Inte många nuförtiden som håller ihop i 33 år men ni två måste verkligen vara som gjorda för varandra!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria :-) Visst valde vi varandra från djupet av våra hjärtan.....samtidigt som vi brukar säga att vi nog har gått igenom varenda kris man kan gå igenom :-D Vi har våra likheter men också våra olikheter.....och det gäller ju att aldrig glömma bort varför vi valde varandra. Vår kärlek har i grunden aldrig förändrats trots att vi fått gno våra stötestenar lite mjukare med åren.
   Nu kör maken igång kompressorn till spikpistolen, de sista fönsterfodren, knutbrädorna och lockläkten ska på plats idag. Bara ta ett djupt andetag, lätta rumpan från soffan och kicka igång dagen :-)
   Allt gott till dig!
   Kram
   Birgitta

   Radera