lördag 28 april 2018

Måla murvägg

Kommer ni ihåg den här bilden?
Så såg väggen ut i trapphuset när vi började vår renovering.....citronfjärilsgul mur, masonitbrun vägg med rester av hallonröd målning under lager av gamla tapeter.
Väggen är nu målad i antikvitt, men så funderade vi på muren. Hur skulle vi göra med den? Vilken färg skulle vi måla den med......och hur skulle vi få en jämn struktur då det var löst bruk på knaggligt underlag upptill, vid den överbyggnad som fanns då den här bilden togs, och målat slätt underlag nedanför den?

Maken provade att putsa med putsbruk, men det blev inte bra, så han köpte husfix och la på ett tunt lager över hela muren och det blev helt perfekt som underlag.
Så var det då färgen. Vilken färg skulle muren få och vilken typ av färg skulle vi använda?
Många frågor och många beslut att ta när det ska renoveras :-)

För att bryta den ljusa väggfärgen bestämde vi oss för att måla med en varmgrå mineralfärg från Jotun och jag lovar att jag smålog så gott som hela tiden då jag målade! 
Färgen blev såååååå rätt och det var en fröjd att måla med den tjocka konsistensen och den enormt bra täckförmågan. Ett lager räckte då underlaget också var grått!
Kanske det inte syns så bra, men färgen blir jättefint flammig då man drar kors och tvärs med pensel och det räckte bra med bara 1 liter färg till hela den här ytan!
Kan ju också berätta att jag fick bra stretching åt alla håll och kanter då jag skulle försöka bli så lång som möjligt för att nå då jag skulle måla!
På översta delen hade vi till en början platån kvar, sen stod jag i hallen och sträckte mig över trappräcket för att till sist palla upp en stege på snedden i trappan. 
Så skönt när jag var nere på en nivå då jag nådde bara genom min egen längd :-D

Är så glad över att de fina gamla inspektionsluckorna finns kvar!
Här sitter nog inte mineralfärgen så jättebra, å andra sidan är det superlätt att bättra på ett lager om det skulle behövas.
Check på att muren är klar!
Idag har maken satt panel på den del som ska härbärgera det gamla fönstret och jag ska slutmåla den i morgon. 
Sen ser jag fram emot att kunna städa så vi får det lite fint till valborgsmässoafton då vi ska göra något helt annat än renovera. Siktar på god mat och välkommen samvaro medan penseln får vila :-)

Sköna maj välkommen till vår bygd igen......
Allt gott till er alla!
Kram
Birgitta

6 kommentarer:

 1. Snyggt! Har du inte funderat på att måla ventilationsluckorna mattsvarta/ bränna linolja så de blir svarta? Det förstärker helheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset T på Södertörn!....men vi var ute efter att luckorna skulle integrera med väggen så att ha dem svarta stämmer inte med det intryck vi ville uppnå. Det finns många val att ta ställning till :-)
   En fin valborgsmässokväll önskar jag dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Så på fint ni gör det! Jag älskar att de fina luckorna finns kvar!
  Och tapeten, jättefin!!
  Det är inte väldens bästa arbetsställning när man ska jobba i en trappa. Jag förstår att du känner dig ordentligt strechad!
  Hoppas du haft en fin helg!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft en härlig helg! Eftersom skolorna hade klämmåndagsledigt hade jag 4 dagars ledighet vilket blev som en minisemester då vi hann med både renovering och samvaro :-)
   Jag är glad att det fanns en överbyggnad i vårt trapphus som vi kunde spara botten av som en plattform att stå på. Vet inte hur man ska kunna palla upp något i trappan för att nå ända upp till tak om vi en dag måste bättra på målning eller nåt. Det finns säkert nån smart lösning på det, men just nu är jag väldigt glad över att det här jobbet är gjort!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 3. Undra på att du smålog. . .blev jätte snyggt! Kul att se det växa fram och få det som man har tänkt sig! Hoppas penseln fick lite vila över Valborg!!! :-)
  Önskar dig en fin helg (ska ju tydligen bli sommarvärme)!!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Penseln fick vila i alla fall på valborgseftermiddagen :-) I morgon ska fönstret sättas på plats och så är det golv, golvlister och trappa kvar att måla. Hoppas vi hinner (och orkar) det innan allt virke kommer till ytterfasaden på huset för sen blir det full fart med det. Borde fixa växthus och trädgård också. Lite för mycket jobb på en gång. Pust!!
   Ja, det verkar som om sommarvärmen kommer nu. Härligt!
   Ha en skön helg!
   Kram
   Birgitta

   Radera