lördag 7 april 2018

Måla, måla.....

Jag får väldigt mycket mer energi av att fixa slutfinish än att göra grundarbete!.....så nu när maken gjort det mesta grundarbetet i vårt trapphus engagerar jag mig med liv och lust i att göra den där sista stora skillnaden :-)
Med pensel växlat med roller har jag målat panel
Kommer ni ihåg hur det såg ut innan?
Om inte kan jag visa hur det såg ut. Ungefär så här....
......och så här :-)
Hallonrött, grågrönt och citronfjärilsgult blandat med masonitbrunt, betonggrått och smutsigt vitt har nu blivit......vitt.....eller ja, panelen är vit i alla fall :-)
Köper man Byggmax varor får man ibland den kvalitet man betalar för så för att inte alla kvistar i panelen ska bilda bruna fula genomslag gick jag all in och la först på två lager kvistlack, sen panelgrund och till sist två lager vit färg. Hoppas det spärrar tillräckligt!
Först måla ett lager färg i alla skarvar så de inte lyser furu om panelen torkar isär en aning, sen sätta panelen på plats och så måla alla skrymslen med pensel för att till sist ta fram en liten fiberroller för de plana ytorna.
Maken var imponerad av mitt tålamod då jag omväxlande stod på tå i trappan och målade, satt på trappstegen på de lägre delarna eller hängde över kanten däruppe för att nå ner på de högsta punkterna med min pensel och roller......och vet ni......jag var imponerad själv!

Kanske det undslapp mig en liten svordom då maken behagade börja slamma muren samtidigt som jag målade och det rasade ner gammalt bruk på de nymålade kanterna och kluttar av nytt bruk spreds i trappan där jag skulle gå.....men det var ju bara befogat....eller vad tycker ni? :-D
Så....taket är klart....check på det.
All panel i trapphuset är klart......check.
Idag ska renoveringstapetseringen i hallen bli klar så fort maken kommer hem från andra uppdrag. Det fattades tapet till sista fönsterpartiet så vi var tvungna att åka och köpa en rulle till igår. 
Vi sätter renoveringstapet på den gamla gråblåflammiga strukturtapeten eftersom den inte gick att skikta. Ger ett jättebra underlag att måla på och så småningom ska jag visa den underbara William Morris tapeten vi valt som fond till hallen!
Det är en del målande kvar och sen några speciallösningar och smådutt.....men oj vilken skillnad bara den här panelen gjorde!

Ha en underbar helg!
Måste ut och känna om den utlovade vårvärmen har kommit :-)
Kram
Birgitta


4 kommentarer:

 1. Oj vilket jobb! Jag kan verkligen sätta mig in i jobbet eftersom det var hur mycket som helst av gulnad furu med kvist i när vi flyttade in i vårt hus. Framförallt taken. Vilket jobb med allt kvistlackande, grundmåla osv!
  Men vilken skillad det blir när det är klart!
  Genast blev rummen ljusare och det kändes som vi fick högre i tak!
  Vår trappuppgång hade också furu i taket men väggarna var klädda med träplattor. Helst hade jag velat ta bort dem och få dit något annat material men vi målade vitt och slutresultatet blev ändå bra.
  Vi brukar ibland prata om hur vi skulle reagera om vi en dag inte orkade bo kvar här pga den stora tomten. Hur skulle vi då reagera om vi hittade ett perfekt boende men där alla tak var av omålad furu! Hahaha! Vi vet idag hur mycket jobb det innebär så kanske valde vi annat boende eller så lät vi nog någon annan göra det!!
  Men det ska ju finnas nån färg nu där man inte behöver kvistlacka. Undrar just om man kan lita på den...men massor med jobb är det ju ändå!

  Ni kommer att få det så fint, det är jag övertygad om! Spännande att få se den nya tapeten!

  Önskar dig en solig och fin helg!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
 2. Den där panelgrunden jag använde ska vara just mot gulnat trä och kvistar men jag litar inte på att ett lager sånt håller emot så jag tog det säkra före det osäkra och valde både hängslen och livrem :-)
  I vårt förra hus var alla tak och hela gillestugan täckt av gulnad furu. Vi vitlaserade taken på övre planet och så täckmålades hela gillestugan i vitt. Enorm skillnad blev det, men usch vilket jobb! Efter det tänker jag precis som du......aldrig mer ett hus med innertak i trä! I vårt hus har vi spännpapp i de flesta rum och då maken skulle sätta in en taklucka med stege från sovrummet upp till vinden rasade pappen ner då han sågade upp hålet. Glad ringde han mig på jobbet och sa att vi nu hade ett snyggt furutak i vårt sovrum som vi kunde måla (han nämnde inget om raderna med hundratals pappspik som då först måste tas bort) Gissa om jag blev lika glad som han eller om jag bara ville svära en ful ramsa? :-)
  Vi jobbar på. Check också på att väggarna nu är målade och färg till muren är vald och provmålad. Det går framåt!....men nu ska jag ut i solen och kratta bort alla löv som täcker rabatterna. Lökblommorna tittar ju upp och vill ha soooool.
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Har sagt det förut o säger det igen. . . .Vilka Arbetsmyror. . .!!! ;-)
  Men det blev jätte snyggt med den vita panelen. . .vilken skillnad mot förut!!! Men din gubbe får nog lugna sig. . .jag skulle oxå ha svurit. . . .hi hi
  Kika in på min blogg. . . .där väntar dig en överraskning. . . .!!! :-)
  Ha en fin vecka vännen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK!.....för både beröm och överraskning! Så himla roligt att vinna något även om det egentligen inte var därför jag kommenterade :-)
   Det har hänt mycket i vår hallrenovering idag men jag måste vänta på bättre fotoljus innan jag dokumenterar det.....ganska mörkt o kulet idag.....men tydligen kommer sommarvärme till veckan som kommer. Härligt!
   En fin vecka önskar jag dig också!
   Kram
   Birgitta

   Radera