onsdag 17 oktober 2018

Rött

Här går det fort i svängningarna mellan vilka färger jag dras till.
En lång period har varit rosa i nyanser åt det lite mer "smutsiga" hållet.....och det håller i sig fortfarande, men det har blandats upp med dovt blått typ gråblått och nu svänger det till rött!

Jag använder nu ofta den rödmönstrade tröja jag köpte till förra julen bara för att alla skulle ha på sig något rött till julavslutningen och jag har plockat fram ett par charmiga röda kängor jag inte använt på måååååånga år men som jag ändå inte velat göra mig av med bara för att de passar mina små fötter perfekt......och här är mitt senaste loppisfynd jag bara inte kunde lämna kvar på sin plats i lördags :-)
Jag försökte verkligen ignorera den riktigt julröda emaljerade burken, men det gick inte!
För varje gång jag tittade på den skrek den högre och högre och tystnade inte förrän jag tog den i min famn :-D
Det finns inget färgglatt rött hemma hos oss......inte ens till jul, men jag kan lätt se en vit hyacint nerbäddad i grönaste mossa i den här burken så kanske det smyger in lite mer rött till den här julen......kanske!
I alla fall kunde jag inte lämna burken kvar så jag förstörde den fina rödvita skyltning ägaren till loppiset gjort och den fick följa med mig hem.

Som ni kanske vet är jag intresserad av färger och dess betydelse för oss så jag plockade fram mitt färgkompendium och läser där det här om RÖTT: 

Rött är den ena ytterligheten i färgspektrat, den med den lägsta frekvensen. Därför är det den varmaste färgen som vi förknippar med passion och starka livsbejakande känslor.
I lagom doser stimulerar färgen oss till kreativitet, styrka och fysisk energi. Den stärker vår vilja, livskraft och lust till livet. Rött driver på och gör livet mer spännande. Vi får kraft att påbörja saker, att vara pionjärer, att leda. Rött är som äventyraren och rebellen som modigt och utan att reflektera tar steget fullt ut. Det är en utåtriktad färg som ger oss säkerhet i den yttre världen och hjälper oss att hävda oss själva.

Varje färg har en positiv och en negativ sida.
Rött är ett starkt intensivt temperament. Vid ett överskott av rött kan de positiva kvaliteterna slå över i ilska och aggressiv framtoning och det som var en positiv ambition kan bli till dominans av andra. För mycket röd energi kan också bli splittrande och livet blir en virvelvind av aktiviteter utan centrum eller riktning och man tenderar att gå till överdrifter.
Om man har alldeles för lite rött kan det yttra sig som passivitet, depression och ett beteende av att alldeles för lätt ge upp. Det blir svårt att ta konflikter och stå upp för sig själv på ett positivt sätt.
Röd energi behövs för att våga kliva fram, ta plats och visa upp sig.
Hahahaha.....jag tänker på mitt förra inlägg där jag likt tarotkortens narr vill ge mig ut och nyfiket upptäcka världen. Säkert behöver jag mer rött för att äntligen börja gå den väg JAG vill utan att låta andras åsikter och bedömningar hindra mig.....men jag får göra en lagom balanserad cocktail av alla färger så jag inte hamnar på den negativa sidan av rött.....eller blått....eller rosa....eller någon annan färg jag säkert kommer att dras till framöver :-)

Varm kram till er alla!
Birgitta

4 kommentarer:

 1. Hi hi. . .ja det är väldigt vad vissa saker kan skrika högt!!! :-)
  Rött är inte min färg heller. . . fast vid en färganalys som jag gjorde för många år sedan visade det sig att just RÖTT skulle vara min festfärg!!! Men det blev det aldrig!!! :-)
  Ha en fin dag!
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska aldrig säga aldrig Miranda Maräng :-) Jag var också på färganalys för många år sedan och fick då reda på att jag skulle välja tomatrött framför vinrött, som jag alltid valde OM jag nu valde något åt det röda hållet, men inte förrän nu har jag så där oemotståndligt dragits mot det klarröda. Idag när maken och jag var och storhandlade kunde jag inte låta bli att kika på röda vantar och en röd halsduk.....det skulle kännas som en glad färgklick till den svarta jacka jag har så kanske det slinker ner något sånt rött framöver :-)
   KRAM till dig!
   Birgitta

   Radera
 2. Intressant att läsa om den röda färgen. Jag har haft en massa saker i rött, men har känt att jag har varit tvungen att rensa bort lite för det har blivit för mycket, så jag vet inte hur jag ska tolka det riktigt :)Jag känner igen burken som har stått på en kompis loppis ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att du sett burken i källaren i Kolbäck.....det var i alla fall där jag köpte den :-)
   Jag har känt att klarröda färger stuckit ut för mycket, att färgen "lyser mig i ögonen" och bir för dominant därför har jag valt mörkare röda färger (om jag nu har valt rött), men nu kan jag tycka att lite av det där klarröda känns uppiggande och säkert behöver jag den energin i det här vintermörkret som varit. Fast......nu efter jul börjar jag längta efter dova naturfärger igen så det där röda var nog bara här på tillfälligt besök :-)
   Kram Birgitta

   Radera