söndag 21 oktober 2018

Kontrast eller komplement?

Tycker du om att läsa böcker? 
I perioder läser jag mycket. Kan känna att jag riktigt längtar hem till favoritfåtöljen för att få krypa upp där med en filt över benen och en bra bok i knäet.
Jag läser då sällan bara en bok utan växlar mellan olika böcker.....eller varierar för all del också med att läsa inredningsmagasin eller trädgårdstidningar.
Det är något med det där att sitta still och vila samtidigt som jag ändå gör något, och lär mig något, som tilltalar mig :-)

Just nu kan man kanske säga att mina bokval är aningen spretiga....eller så kompletterar de varandra. Alla handlar om människor....och vårt sätt att förhålla oss till olika saker.
Jag jobbar som lärar/elevassistent.
Är extra resurs på en lågstadieskola där man jobbar i integrerade klasser.....alltså består en klass av elever från både år 1, år 2 och år 3.
Min uppgift är att stötta elever som har det svårt i skolan av olika anledningar. Elever med "myror i baken", elever med svårigheter att hitta motivationen till att lära eller hitta förmågan till att lära, elever som behöver vägledning i det sociala språket och inte sällan kan en och samma person ha svårigheter inom alla de här områdena.
Jag behöver ibland vara både assistent, lärare, kurator och psykolog, försöker att alltid agera utifrån kärlek och respekt, men behöver också kunskap.
Därför gör jag just nu en djupdykning i boken "Beteendestöd i vardagen". Plockar det jag ser som nyttig kunskap för mitt engagemang och försöker att praktisera det i mitt arbete med barnen.

Eftersom den där boken om beteendestöd är en aning "tung" att läsa har jag varvat den med en bok jag vann på en bloggutlottning i våras "Änglarnas hemligheter" skriven av prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng.
Tänkte också läsa Shirley Mac Laine's bok "El Camino - En inre resa" som jag nyligen hittade på loppis.
Det är böcker som kittlar min nyfikenhet på ett helt annat plan!
Dras till den "gråzon" där man måste gå efter sin egen tro eller övertygelse.....som i frågan om änglar och andlighet. Det finns ju ingen som med tvärsäkerhet kan bevisa att änglar finns, eller andar, eller guider från "andra sidan". 
Allt sånt handlar om vad vi själva väljer att tro på och jag väljer att tro på att vi inte rent teoretiskt kan förklara allt vi har omkring oss. Jag söker inte ens förklaringar......vill bara utforska för att bilda mig en egen uppfattning. 

Sen läser jag "feelgood" romaner och faktiskt just nu bara böcker skrivna av kvinnliga författare.....som Tamara Mc Kinley.
Älskar livsöden och även om det bara är en påhittad historia tror jag att det alltid finns en bit av författaren själv invävd i handlingen. Inte direkt som i en självbiografi, men i sättet att tänka och förhålla sig till relationer utifrån vad man själv upplevt, sett eller önskat.

Nu kliver vi snart in i den mörkaste och kulnaste årstiden av alla och jag kommer garanterat att tillbringa en del tid sittandes i favoritfåtöljen läsandes både vetenskapligt fakta, feelgood och gråzonsböcker. Det är ett sätt för mig att tanka energi i väntan på våren och det återvändande ljuset.
Alltid något positivt med varje årstid :-)

Ha en fin oktober söndag!
Kram
Birgitta



4 kommentarer:

  1. Du har en viktig uppgift med att motivera bångstyriga barn, jag beundrar dig som orkar engagera dig. Det finns ju så många små trasor. Både enklare och svårare barn, men alla behöver stöd.
    Som du säkert vet så är jag bokälskare av stora mått, jag läser allt. El Camino har jag läst många böcker om, bla den av Shirley MacLaine. Hon har gjort många "resor" i sitt liv, skrivit många böcker i ämnet andlighet, där har du ett tips. El Camino har jag också berört i "Jag är Nora", min senaste bok som handlar om en kvinna som älskar att vandra.

    Ha en fin dag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kan inte påstå att jag har ett lätt jobb, men lätta jobb har heller aldrig lockat mig. Det behöver finnas utmaningar i det jag gör, men sen finns det givetvis en gräns för när utmaningar är givande och inte bara uttröttande :-) Åh vad bra att få ett författartips! Jag har inte läst något av Shirley Mac Laine förut, visste inte ens att hon skrivit böcker förrän jag såg den här på loppis och tyckte den verkade intressant. Nu ska jag hålla ögonen öppna efter fler böcker skrivna av henne! Kanske jag också en dag ramlar över böcker skrivna av dig :-)
      Varm oktoberkram till dig!
      Birgitta

      Radera
  2. Trevlig läsning. . . hoppas du tycker om "Änglarnas Hemligheter"!
    Ja hösten är verkligen rätt tid att dyka ned i bokhögarna, krypa upp i soffhörnet och höra vinden och regnet slå utanför!
    Spännande med Shirley Mac Laine. . . jag hade heller ingen aning om att hon skrivit böcker!
    Ha det så gott!
    Kramar

    SvaraRadera
  3. Änglarnas hemligheter har jag läst och sen har jag funderat en del över det här med änglakraft :-) Lite finurligt är det med böcker som kommer i min väg precis då jag är som mest mottaglig för deras budskap......så tack för den!
    Var på loppis igår men glömde titta om det fanns några fler böcker av Shirley Mac Laine.....men då har jag å andra sidan anledning att gå på loppis igen :-)
    Snart helg igen. Önskar dig en fin sådan!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera