måndag 23 maj 2016

Lilla Viola

Varje kväll kommer jag in smutsig.
Naglarna är sorgkantade för handskarna har hål i fingertopparna, kläderna är klara för tvättmaskinen, kroppen trött, men själen lycklig!
Jag har en långsiktig plan för vår trädgård med odlingar och rabatter, byggnader och rekreationsplatser, men det får växa fram i den takt vi hinner och orkar.
Odlingsdelen växer, rabatterna får påfyllning av blomsterfägring och gräsmattan får ge vika för nya rum i grönskan och för varje dag som går ser man förändringen.
Små, små plantor av violer hittade jag i ett hörn av grusgången förra sommaren.
Försiktigt grävdes de upp och flyttades till rabatten och i år sträcker de på sig och blommar i sååååå vackra ljust blålila knippen!
Jag köper väldigt lite växter, istället tar jag tillvara på det som redan finns, flyttar det, pysslar om det och blir jublande glad då de trivs på sina nya platser.
Jag hade ambitionen att hålla rabatterna i färgskalor som vitt, rosa, lila och blått, men inte kan jag gräva upp och kasta bort alldeles enormt vackra gullvivor bara för att de är gula!
......och inte har jag hjärta att ta bort den skira sibiriska vallmon som vajar i vinden med sina gula och orangea  tuvor!
Den fanns inte här när vi flyttade hit, men i takt med att jag frilagt jorden från allt gräs och ogräs så började den titta upp och jag vet att den har funnits här i mängd för många år sedan eftersom vi bott grannar i nästan 30 år med det här huset, trädgården och familjen som då bodde här.
Jag bad för länge sedan om att få en liten planta för att sätta i vår dåvarande trädgård, men där dog den efter en sommar fastän den här, på andra sidan vägen, bredde ut sig så mannen i huset mer såg den som ett ogräs än en vacker blomma :-) 

Jag låter i viss mån naturen bestämma.
Den enormt ståtliga ljust lila riddarsporren jag inte kunde motstå på plantskolan förra året verkar inte ha klarat vintern. Den passade så bra in i den färgskala jag hade planerat för den här rabatten, men de stoooora gula tulpanerna med sina röda strimmor som fanns där när vi flyttade hit blommar som aldrig förr....så jag fogar mig och njuter av rabatten med all dess färgprakt från vitt, rosa, lila, blått....till gult och orange :-)

Ha en underbar dag!
Kram
Birgitta

2 kommentarer:

 1. Jag har också haft som mål att varje rabatt skall vara i en färgskala men så kommer det upp så vackra blommor lite här och där och känner som du att de får vara kvar. Trevlig och vacker blogg du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm om bloggen! Det gör mig alltid lika glad att höra att någon tycker det är givande att kika in här....och så kul att veta att det finns fler än jag som fogar sig för det okontrollerade även om en önskan av kontroll finns där :-)
   En fin tisdag önskar jag dig!
   Kram
   Birgitta

   Radera