måndag 21 februari 2022

Att odla eller inte odla...

 

Är jag den enda som totalt saknar lusten att köpa mängder med fröer att börja stoppa ner i jord?
Vart jag än tittar på Instagram och på bloggar svämmar det över av fröpåsar, såjord och krukor med små hjärtblad som tittar upp.

Har inte känt den minsta dragningskraft till de fröställ som finns uppställda i affärerna.....och känner ingen längtan efter odlingsåret 2022. Hmmmm.....varför känns det så?

Kan det bero på alla de tusentals slemmiga mördarsniglar vi plockade förra året? Maken och jag gick med varsin yoghurt förpackning och tång och plockade som mest runt 80-90 sniglar/kväll från tidig vår tills frosten kom. De åt i både odlingar och i rabatter så grödor försvann och blomblad var fulla med hål.
Eller kan det bero på att det inte alltid vill växa så där frodigt som jag förväntar mig trots att jag göder och vattnar allt vad jag orkar? Förra året var det egentligen bara squashen på friland som växte så det knakade.
Eller börjar jag helt enkelt bli för lat? :-)

Det är säkert en kombination av allt det där.....och lite till, och när jag tänker efter är det inte första gången jag känner det så här, men när våren och värmen kommer åker jag ändå och köper plantor så växthuset bågnar. Så kan man ju också göra när man inte själv har förgrott ett enda frö :-)
Det kommer säkert att bli likadant i år, men jag tror att vår största odlingslåda ska få husera potatis och sen får det vara bra med odlandet på friland. Det är en sak att plocka massor av äckliga slemmiga sniglar, vi behöver ju inte dessutom mata dem med mjälla små fina grönsaksgroddar!

Småler åt alla grönskande bilder jag laddar ner från bildarkivet medan snön blåser lodrätt utanför vårt hus. 
Jag har tid att fundera på hur jag vill göra med det här odlingsåret.....det finns till och med fortfarande tid till att förgro om jag helt plötsligt skulle få för mig att NU vill jag också ploppa ner frön i såjord :-)

KRAM
Birgitta




2 kommentarer:

  1. Det där känner jag igen, vissa år har jag inte sått ett enda frö själv,andra år har det varit massor. I år blir det faktiskt några. Bolltistel,klockranka,ramslök och så några små söta vita pumpor som jag tänkte måla mandalas på i höst. Fröerna är inte allt ibland måste man lägga tid på att odla andra intressen och framför allt ta hand om sej själv
    Lite själslig odling gillar jag och det kräver sin tid. Och förresten fy för mördarsniglar. Lycka till med vad som än får växa i din trädgård.

    SvaraRadera
  2. Att så, odla och påta i trädgården ska vara roligt. Det där med att så hoppar jag i år, men jag hoppas att odlar och påtar lusten så småningom ska infinna sig.....och våren är ju inte riktigt här än så den hinner komma....och gör den inte det betyder det att det finns andra saker jag tycker är roligare att göra och då gör jag det istället :-)
    Vita pumpor med mandala låter fint och pumpafrön brukar ju vara lätta att lyckas med så jag håller tummarna för att du får riktigt fina små pumpor som kommer att prydas med vackra mönster!
    Kram till dig!
    Birgitta

    SvaraRadera