lördag 6 april 2013

Hallonröda täcken

Det här gamla, härligt tjocka, vadderade täcket väcker fina minnen till liv
...fast minnet handlar om ett helt annat täcke. Lika tjockt, tungt och vadderat....men mörkrött.

Jag skulle sova över hos en vän när jag var i 10 års åldern och fick hög feber på kvällen. Hennes mamma gav mig varm hemkokt svartvinbärssaft att dricka och så bäddade hon ner mig mellan hårdmanglade vita under och överlakan och stoppade noga om mig med ett tungt, mörkrött, vadderat täcke.
 Jag kände mig så omhändertagen, så ovant omhändertagen, att minnet sitter kvar som en behaglig känsla i mitt inre....och de här täckena väcker minnet till liv
Vi har två täcken som kommer från makens föräldrahem. De är märkta med "Jon Blund" :-)

Min mamma var så snäll och broderade våra initialer på handvävda örngott och överlakan som jag fyndade när vi köpte vårt "Tierpsskåp"

...och det är en speciell känsla att bädda med nytvättade, manglade, gamla lakan och de här vadderade täckena.
Nu har jag inte bäddat på bilden utan bara lagt lakanet över täcket. Talar om det så ni inte undrar hur sjutton jag bäddar egentligen :-)
Visst är det mycket mer praktiskt med påslakan, men ibland struntar jag högaktningsfullt i det där praktiska och går bara på känsla.
Att bädda "på gammalt sätt" kan göra mig glad ända in i själen och då är det värt vartenda muttrande över hur jobbigt det sen är att bädda om. För att inte tala om muttrandet som blir när kinden är märkt av ett fint mönster av handvirkad spets från örngottet. När man är i min ålder krävs det nästan att man ångar huden för att det ska försvinna!!



5 kommentarer:

  1. Jag minns ännu också känslan av att ligga i manglade lakan och täcke. Vi blev nedbäddade så på somrarna när vi bodde hos släktingar i finland. Såå jättemysigt! (på morgonen låg lakanet vid fotändan men det gjorde ju inget :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sover ganska lugnt så lakanen brukar ligga hyfsat bra även då jag vaknar, men maken minns då han var liten att han vaknade med lakanet snurrat runt kroppen. Då roterar man nog som en propeller när man sover :-)
      Ha en fin vecka!
      Birgitta

      Radera
  2. Ja visst är det vackert att bädda så men jag minns också att lakandet liksom korvat ihop sig vid fotändan varje morgon...Vi hade guldfärgade vaddtäcken hemma, det var så vackert när solen lyste in på dem och de faktiskt glittrade som "guld". Tyvärr, en tjuvrökande kusin satte fyr på ett täcke så mamma beslöt att de skulle förpassas till ett "vindskontor" innan hela huset gick upp i rök:)Vilka minnen!
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog väcker saker och ting minnen till liv...att elda vaddtäcken låter inte som någon bra grej! Finns ju också en anledning till att de mycket mer praktiska påslakanen är det som dominerar idag och dem använder vi också förutom då jag får ett väldigt stort behov av att vara lite nostalgisk :-)
      Ha det så bra Skorpan!
      Birgitta

      Radera
  3. Tusen tusen tack för din röst!
    Det är härligt med gamla hus och eldstäder och jag skulle inte vilja
    byta bort det, men det hade varit gott med ett komplement som gör
    vardagen lite enklare :))))
    Vilka härliga bäddtextilier du visar! Har lite sådant jag med som jag
    ärvt efter mormor. Gillar dem så mycket!

    Kram, Carina

    SvaraRadera