onsdag 13 februari 2019

Symaskinsdelar med ny funktion

När jag hade en inredningsbutik för ett antal år sedan köpte jag upp gamla symaskinsbord, monterade bort själva symaskinsdelen och gjorde nya bordsskivor av gamla golvbrädor till de vackra underredena av gjutjärn.
Tyvärr har nog många sådana symaskinsbord kastats på tippen för att man inte sett möjligheterna med dem!

En symaskin har jag sparat som var så fint gulddekorerad
Maken sågade ur en bit av skivan och gjorde en fot till den av ett gammalt krön och nu står den som prydnad på ett skrivbord i gästrummet.
De flesta av de bortmonterade symaskinerna var annars inte så mycket att ha så de fick gå till skrot, men en detalj sparade jag innan de kasserades.......de där hjulen på maskinernas kortsida som man till exempel vrider på för att få pressarfoten i rätt läge. 
De har jag gjort om till ljusstakar :-)
Passar perfekt att sätta ett ljus i hjulets mitt del och man kan använda den uppåtgående sidan, som på bilden, eller vända den och använda andra sidan så ljuset blir lite försänkt.

Jag har tre såna här "ljusstakar", men här är det två som speglar sig i hallspegeln tillsammans med gamla böcker och en hängande Peperomia.
Tycker det blir ett matchande stilleben :-)
Kram till er alla!
Birgitta


6 kommentarer:

  1. Dina ljusstakar var verkligen charmiga. . . vilken bra idé! Jag ropade in ett gammalt symaskinsbord i Dalarna för många år sedan. . . målades vit (så klart) och står nu på den inglasade balkongen som blombord! Finns många användningsområden för ett symaskinsbord!
    Ha en fin dag!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Symaskinsborden där symaskinen fälls ner i bordet är ju helt funktionella, men när symaskinen är monterad uppepå med kåpa att lägga över blir det mer begränsande. Därför var det bara sådana symaskinsbord jag köpte och "slaktade". Hade många kunder i butiken som ångrade att de gjort sig av med sina symaskinsbord när de såg hur fint man kunde göra med de sparade underredena.
      Ha en fin alla hjärtans dag!
      Kram Birgitta

      Radera
  2. Dessa symaskinsbord är verkligen vackra- så tråkigt bara att många spraymålades vita..Men shabby chic verkar äntligen vara på väg att fasas ut. Det finns ju så många andra vackra färger på paletten!
    Du har fingertoppskänsla och idérikedom, så vackert att se dina stilleben!
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar de vackra gjutjärnsunderredena och har både ett bord i originalskick (med nerfälld symaskin) och ett underrede med ny skiva av golvbrädor som bord på verandan, förutom den sparade symaskinen och de tre hjulen (eller rattarna, vad man nu kallar dem) som jag gjort ljusstakar av.
      Tycker det kan vara väldigt vackert med många nyanser av vitt, men klarar inte själv att ha ett vitt hem. Tycker också mycket om färg, men tröttnar fort på dem även om de är i dovare nyanser, därför blir det ofta de mer naturella färgerna hos oss med allt från brutet vitt till grått, svart och brunt. DET tröttnar jag aldrig på :-)
      Alla hjärtans kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  3. Gamla symaskiner är ju bara såå vackra!
    När vi flyttade hit körde vi med för mig stor sorg min mormors gamla symaskin med underrede till återvinningen.
    Jag hade många år haft ett akvarium på bordet så skivan var inte vacker men underredet var så fint.
    Just då såg vi ingen möjlighet att ha kvar det Det skulle bara vara ivägen. Och ingen annan ville ha det.
    Nu ångrar jag mig sååå.
    Men vi har ett annat underrede undanställt här som jag försöker övertala gubben att vi ska plocka fram.
    Sen hittade jag en vacker gammal symaskin utan underrede som står på en byrå.
    Dina ljusstakar är så vackra! Vilken rolig idé! Helt i min smak!
    Kram /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad många gånger jag hörde just det i min lilla butik, att man ångrade att ett gammalt symaskinsbord blivit slängt, men gjort är ju gjort. Roligt att ni har ett till underrede att tillgå, det hittar nog sin plats framöver!
      KRAM
      Birgitta

      Radera