torsdag 4 september 2014

Växthus!

Nu är växthuset klart!!!
Äntligen har jag fått ställa alla saker på plats. Som jag har längtat efter det!
Även om det inte är så prunkande grönt som jag drömde om i början på sommaren så står det nu äntligen där! TACK min älskade make för den fina, fina födelsedagspresenten <3
När jag önskade mig ett växthus till min 55 åriga födelsedag i slutet på juni hade jag ingen aning om att det skulle bli en sån extra arbetsbörda med att få det på plats. Jag är så tacksam för att min make fixade det och för all hjälp vi fått på vägen!

Växthuset "Odla 8,2 kvm" fick vi hemlevererat i platta paket från Skånska Byggvaror. Det här paketet med allt säkerhetsglas flyttade man inte på hur som helst så det har stått precis mitt i vår grusgång hela sommaren
Maken och sönerna hjälptes åt att sätta ihop alla profiler och mitt hjärta sjöng medan växthuset tog form :-)
Medan jag köpte frön och tomatplantor och drömde om en prunkade grön oas kollade maken runt på nätet för att försöka få grepp om vad som behövde göras i grunden för att växthuset skulle stå stabilt och fungera optimalt.
Jag krånglade till det där eftersom jag inte ville ha öppna markbäddar utan plattor invändigt och inredning som går att variera efter tycke, smak och odlingsval så det var inte bara att gjuta och ösa in jord.

På min födelsedag hjälptes maken, sönerna och min mamma med make åt att gräva ur en stor grop...för hand!!! Jag servade med god mat, fika och muntra hejarop :-) Usch vilket slit även om det är ganska lättgrävd jord i vår trädgård
Maken bottnade med grus, vägde av, la ner dräneringsslang, isolerande plattor, gjutrör och så grus igen
Jag började få riktigt dåligt samvete över allt extra jobb det här växthuset förde med sig. Det var ju inte så att vi på något sätt var sysslolösa innan vi startade med det här!
Jag lovade mig själv att försöka att aldrig mer säga "Ja, men det är väl bara att......". Det är sällan så enkelt. Inte för oss i alla fall!

Vi hyrde en markvibrator och yngsta sonen kom en kväll och hjälpte till att vibrera ner gruset så det blev stabilt för plattorna
.....sen kunde växthusstommen lyftas på plats, vägas av, gjutas fast, och få plattor i botten.
Plattorna låg på vår uteplats som såg ut som hela havet stormar för plattorna hade gett sig iväg både på höjden, längden och bredden. Vi tog upp dem, tvättade dem med högtryckstvätt och så fick de en ny funktion i växthuset.....återvinning :-)

När maken hade sina sista semesterveckor satte han alla glaspartier på plats och så en kväll förra veckan när jag kom hem från min lilla butik var allt klart!  Så glad jag blev....och så fint det blev.....mitt egna växthus!

Maken hjälpte mig att bära in vedlårar, tunna, bunkar och baljor som jag ville ha i växthuset och jag sprudlade :-D
Jag måste fortfarande olja in den stora vedlåren och tunnan för det har inte blivit gjort. Sen ska tomatplantorna få flytta in så tomaterna förhoppningsvis hinner mogna innan det blir för kallt, men redan nu drömmer jag om hur jag vill ha det här inne till nästa vår....för då...då kan jag ju rivstarta i tid :-)
I nästa inlägg ska jag presentera alla saker som står därinne för allting har sin egen historia.

Allt gott önskar jag er alla som kikar in här!
Kram
Birgitta

5 kommentarer:

  1. Så fint det blev :-) Hoppas att du kommer trivas gott i ditt växthus, även om det är sent på säsongen nu. Men nästa år ....
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Catarina, det känns så himla roligt även om mina drömmar om det där prunkande grönskande växthuset får vänta till nästa år. Nu finns ju i alla fall förutsättningarna att kunna så allt det där som jag drömde om redan den här våren :-)
      Allt gott till dig också!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. jättefint! det är nog en bra tid det blev klart, nu har du hela vintern på dig att planera hur du ska göra i vår :) Jag ser fram emot att se vad du har hittat på därinne!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha...jag vet redan hur jag vill ha det :-) Vet också att det inte kommer att räcka med växthuset till allt jag vill odla så i helgen måttade vi upp en stor cirkel i gräsmattan bredvid växthuset där jag ska placera pallkragar som odlingslådor. Måste flytta rabarbern som växer under det enorma gråpäronträdet och så vill jag ha jordgubbar, ärtor, bönor, rädisor, ruccola, gräslök, purjolök och lite annat där. Vill ha plats för vinbärsbuskar också. I växthuset ska det bli tomater, squash, gurka, paprika, kryddor, vinranka, blommor....det finns massor jag vill prova!
      Ha en fin tisdag!
      Birgitta

      Radera
  3. Men grattis till växthuset! Jag känner så väl igen mig i att inte riktigt förstå hur mycket jobb det innebär, och sedan få lite dåligt samvete över det. Skönt ändå att din man inte slarvar över det hela utan gör en genuin grund för växthuset! Vilken plats, där kommer du säkert att vara från tidig vår!

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera