söndag 23 september 2018

Rosor och brokbladig jordreva

Fortfarande är det så fint väder så sommarblommorna bara blommar och blommar trots att jag börjar längta efter att få byta ut dem mot ljung, gran och tallris, kottar, mossa och annat fint från skogens skafferi......men jag kan ju inte bara hiva iväg allt som är som vackrast precis just nu!

I våras fick jag en kruka med en så fin liten rosa rosplanta. 
Den hade stått lite för länge i en stekhet bil och började tappa sina blad redan efter en dag.
Jag planterade om den i en sval lerkruka och så fick den en skuggig placering på golvet i växthuset där de rosa rosknopparna slog ut medan bladen fortsatte att rulla ihop sig och ramla av.
Till sist bestod plantan nästan bara av stjälkar och några blad med en blommande rosknopp på toppen......men.....jag gav inte upp utan fortsatte att pyssla om den och nu belönar den mig för mitt flit :-)
Den växer så vilt och vackert och varje ros är som ett konstverk. Heeeeelt underbara!!!
......och har ni haft brokbladig jordreva någon gång? Om inte är det verkligen en växt jag kan rekommendera om man vill ha frodig grönska!
På vår veranda har jag två zinkhinkar med en jordreva i varje och bladen väller fram över hinkar och lådor och möts där på mitten av golvet så man får trampa försiktigt när det är dags att vattna.
Tror det får fortsätta vara sommar på vår veranda ett litet tag till trots att vi närmar oss sista veckan av september.
Tids nog får jag frossa i skogens härligheter och det går ju faktiskt att komplettera den här grönskan med lite höstfägring också som en ljungplanta eller en cyklamen. Det behöver ju inte bli mossigt, barrigt och kottigt så där med en gång :-)

Kram
Birgitta

8 kommentarer:

  1. Förra året hade jag brokbladig jordreva på balkongen som hängde ända ner till grannen under. Jag gillar den men i direkt söderläge som min balkong befinner sig i, gulnar den lätt. Underbar ros!

    Ha en fin tisdag.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt för grannen att få njuta av din nerhängande grönska :-) Ja, den trivs nog bäst i vandrande sol därför är vår veranda en perfekt plats. Det är först nu som en av dem börjar gulna lite.
      Några kalla nätter har det varit hos oss, men inga minusgrader än och får jag välja kan gärna hösten få vara varm och solig ett tag till!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Så otroligt vacker ros! Tur du skötte den bra för nu har du verkligen fått lön för mödan!
    Och vilken växlighet du har!
    Här har vi haft flera frostnätter så det mesta har vissnat ner.
    Jordreva har vi i massor, som växer vilt här men det är först i år jag förstått hur fina de är att plantera på andra ställen.

    Någon brokbladig har jag däremot inte. Jag har sett att de finns att köpa, kanske jag får göra det nästa år för de är verkligen vackra!
    Ha en fortsatt fin helg!
    kram
    Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. En natt hade vi lite vitt på marken, men det var inte så kallt att några växter vissnade ner. Snart nog är vi ändå där så jag funderar på om jag ska försöka övervintra den här rosen tillsammans med Mårbacka pelargonerna som får stå i gäststugan under vintern. Kanske den klarar sig.
      Har tidigare provat att gräva ner såna här krukrosor i rabatterna över vintern och en och annan har klarat sig ett år eller två, men sen dör de alltid. Troligtvis är de inte tillräckligt härdiga för vårt klimat.
      Visste inte att jordreva kan växa vilt. Där fick jag lära mig något nytt!
      Här fixas klassisk älgstek.....yngsta sonen kommer snart på söndagsmiddag :-)
      Allt gott till dig!
      Kram/ Birgitta

      Radera
  3. Härligt med alla dina frodiga växter. . . klart du ska ha dessa kvar ett tag till!
    Här har alla pelargonier hamnat i soppåsen och ska snart ersättas av ljung och andra tåliga växter!
    Det är så kul att dekorera med både kottar och mossa och ett och annat äpple tycker jag!
    Ha en fortsatt fin dag!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var till Västerås igår och tittade länge på ljung som var så fin, men köpte ingen den här gången.
      Mårbacka pelargonerna har fått flytta in i gäststugan där de brukar stå under vintern och växthuset är snart tomt från sommarens grödor. Åh vad jag kommer att sakna egna kryddor och tomater!.....men allt har sin tjusning.....så också höst och vinter :-)
      Kram till dig!
      Birgitta

      Radera
  4. Så vakker rose! Du har virkelig stellt godt med den, den blomstrer så fint.
    Nydelig tablå på din veranda,

    Klem, Ida

    SvaraRadera
  5. Tack Ida <3 Önskar dig en fin helg!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera