måndag 20 juli 2015

Doft!

Det är underbart att varje dag känna dofterna från sommarens blommor när jag går ut i min egen trädgård, eller då jag promenerar med lilla taxen runt husen här i Strömsholm och njuter av dofterna från andras trädgårdar.
Först var det syrenerna, sedan schersminerna och nu rosorna.
Här hemma njuter jag just nu av doften från min Kronprinsessan Mary ros
Jag impuls handlade en planta på en så fin handelsträdgård i Söderfors när jag och maken var ute och for förra sommaren. Jag kunde bara inte låta bli den för den doftar så gott så den är rent beroendeframkallande :-)
Förra sommaren lät jag den acklimatisera sig i en zinkhink utanför vår gäststuga och den verkade trivas bra, men jag var orolig över att den inte skulle klara vintern då jag grävde ner den i en nygjord rabatt på sensommaren
......men till min stora glädje klarade den sig bra och i år charmar den mig totalt med enorma rosor som kastar doftkaskader över mig när jag sitter på verandatrappan i solen, eller då jag rensar grusgången från ogräs, eller då jag bara går förbi
Knopparna är cremevita, de fyllda blommorna har en dragning åt ljust varmgult och bladen är friskt mörkgröna.
Några bladlöss letade sig upp på de första späda knopparnas stänglar, men de sprutade jag ner med en kall stråle från vårt brunnsvatten så de försvann och hela plantan ser nu ut att trivas väldigt bra där den står i rabattkanten och bjuder mig på sin underbara doft.
Önskar jag kunde skicka med en puff av Kronprinsessans doftessens till er, men ni får nöja er med en stor blommande sommarkram :-)

Birgitta

8 kommentarer:

  1. Vilken mild fin färg på din ros, visst vore det trevligt med doftblogg vid såna här tillfällen.
    Kram Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk att ha en knapp som ger en liten doftpuff, det hade varit nåt! Rosen kommer nu med nya knoppar efter att jag klippt ner dem som vissnat så än ett tag får jag njuta av den underbara doften, men sen skulle jag gärna ha velat ha en doftknapp för min egen skull också :-)
      Önskar dig en härligt fin dag Anette!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Så underbar och söt! Vill köpa en ros i år och denna får finnas med på listan :) kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du kikar in här Malin! Jag har inte haft någon förkärlek för rosor förrän vi flyttade till vårt nuvarande gamla röda lilla hus med sin stora trädgård. Här vill jag plötsligt ha massor av rosor! Just den här Kronprinsessan Mary njuter jag av för doftens skull för den doftar otroligt gott och bara några få utslagna rosor sprider sin doft i en vid cirkel som förför mina sinnen totalt :-)
      Ha det så bra!
      Kram
      Birgitta

      Radera
  3. Vilken tur att du upptäckte lössen i god tid. Vilken fin ros, klarar den zon 4? Då jag ännu en sommar låtit trädgården vara helt ifred tänkte jag under vintern planera och skissa till nästa sommar. Rosor står högt på önskelistan, inte minst för doften!
    Önskar dig en fin söndag!
    Kramar /Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du hittar den på någon plantskola får du fråga om den klarar zon 4. Kronprinsessan köpte jag enbart efter känslan av att jag bara var tvungen att köpa den när jag en gång hade stoppat näsan i den :-) Vi har zon 2 här så det visste jag att den skulle klara, men sen var jag orolig över att mina kunskaper om den här sortens rosor inte skulle räcka till för att få den att trivas och blomma. Är verkligen jätteglad över alla dagar jag fått njuta av den underbara doften den här sommaren och nu njuter jag också av de ljuvt ljusrosa New Dawn rosorna som öppnar sig vid den nybyggda portalen. Jag planterade den rosen för en dryg månad sen och trodde inte den skulle blomma i år, men den är såååå fin även om den inte doftar på långa vägar så gott som Kronprinsessan Mary. Har också flyttat på den gammaldags buskiga vita ros jag fick av vår granne förra året och den doftar också så gott med sin korta men intensiva blomning. Så rosor med doft har jag fallit för med den här nya trädgården!
      Solskenskramar till dig!
      Birgitta

      Radera
  4. Men...varje gång jag trycker på backpilen publiceras kommentaren. Så galet det blev!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också råkat ut för några gånger när jag svarat på kommentarer, men du raderade från ditt håll och jag från mitt så nu finns bara de här kommentarerna kvar :-)
      Kramis
      Birgitta

      Radera