onsdag 6 maj 2015

Vår Dalagård

I söndags var vi till vår älskade gård i Dalarna som vi snart har ägt i 10 år.
Numera är det alldeles för sällan som vi åker dit och det känns lite tråkigt att vi varken har tid eller ork att fixa med allt som fortfarande väntar på att göras.
När vi köpte den här gården med 8 mer eller mindre fallfärdiga byggnader, och 1,3 hektar uppvuxen skog, insåg jag nog inte hur mycket jobb vi hade framför oss, men jag lyssnade på mitt hjärta som högljutt ropade "KÖP" och även om min make försökte protestera så kunde han inte säga nej till sin frus bedjande ögon :-)
Vi har ägnat sååååå mycket tid åt att från grunden renovera själva huset där hela stommen gungade på sina ställen för att bottenstockarna ruttnat.
Vi rev den gamla sneda utbyggnad som tidigare fanns på husets framsida. Den innehöll hall och trappa upp till övervåningen. Efter samma grundmått byggde vi den här inglasade verandan och satte trappan till övervåningen invändigt i huset istället.
Fortfarande skulle taket behöva bytas, verandan behöver lockpanel och ingenting är helt klart invändigt.
Gården har ägts av samma släkt i generationer och dog ut med den sista bofasta mannen. Han hade en cykelverkstad i den här byggnadens gavel och den andra sidan är vedbod.
Byggnaden blir snedare och snedare för varje år eftersom hela grunden på vedbodsdelen har ruttnat bort totalt, väggarna står rätt ner i backen utan något som helst stöd. 
Snart kommer hela stommen att vrida sig och rasa ihop för alltihop gungar när man öppnar den där dörren som står på glänt på bilden.
För att ha någonstans att förvara verktyg, utemöbler, cyklar och sånt så byggde min morbror ett nytt uthus åt oss av virke som vi sågade upp av vår egen skog. 
Vi tog reda på dörrar och fönster som fanns på gården, men fortfarande skulle det nya utedasset (som ska vara innanför den ockragula dörren) behöva göras klart och den där dörren skulle ju skrapas, målas grå och få ett spröjsat fönster.
Det ser ut som om uthuset lutar, men det beror enbart på att fotografen (alltså jag) har valt en knasig fotovinkel :-)
Igår klickade maken hem en rejäl röjsåg på nätet så nästa gång ska han gå lös på sly som växt upp i den fina vitsippsbacken.
På bilden skymtar matkällaren som är falurödfärgsmålad, men de gamla tegelpannorna som ligger och väntar på att få ersätta de fula plåtarna på taket kommer kanske aldrig att få prioritering nr 1.
Här går vägen upp till nästa del av gården där ladugården, snickarverkstaden, smedjan, rökeriet och ett nerrasat uthus ligger.
Jag hade en hel del drömmar om den delen när vi köpte gården, men med åren har jag insett våra begränsningar så de drömmarna kommer att få förbli bara drömmar.
Vi har börjat prata om att lämna över allt det här till nya krafter.
Det känns som om vi har nog med jobb på vårt hus hemma och den här gården förtjänar att tas om hand.......men vi är inte riktigt färdiga här än. Hjärtat säger att det inte är dags att skiljas åt riktigt än så när vi åkte hemåt sa vi bara "Vi ses snart igen!"

6 kommentarer:

  1. Åh, vilket underbart ställe! Men jag vet hur mycket jobb det är med en gård med flera uthus. Min syster Kulturtanten och jag har kvar vår Pappas barndomshem. Jag bor där och hon kommer hem så fort hon har tid. Men det finns miljoner saker som borde göras...men man får ta en sak i taget.../Lilla gummann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore nog om vi hade nöjt oss med vår Dalagård, men när vi dessutom glada i hågen köpte ett charmigt rött hus med vita knutar och 3 uthus med oändliga renoveringsbehov här i Strömsholm så har vi hamnat i ett läge där vi måste välja. Hjärnan vet, men hjärtat har ännu inte accepterat, så ett litet tag till åker vi till vår gård och njuter av lugnet, tystnaden och botaniserandet bland alla gamla saker :-)
      Kram
      Birgitta

      Radera
  2. Men oj vad jag känner igen mig i dilemmat, vi köpte ett torp "med hjärtat" som ser nästan likadant ut men med färre byggnader men desto mer fasadarbete...en stuga som får hjärtat att slå volter när man kommer och skapa "ågren" när man åker....suck.....Man kanske borde lämna det vidare med...
    Skorpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har insett att jag har alldeles för lätt att låta hjärtat bära iväg med mig utan att riktigt ha hjärnan med och så plötsligt blir det bara för mycket......av allt :-) Det är så himla roligt när drömmarna bär och allt känns så där roligt och möjligt och man orkar huuuuur mycket som helst.....ända tills drömmarna ersätts av realitet där verkligheten börjar bestå av alldeles för mycket slit utan att glädjen får ordentligt med plats. Det är då jag måste tänka till och prioritera om, och där är jag redan även om hjärtat inte riktigt vill acceptera det.
      Kram Skorpan!
      Birgitta

      Radera
  3. Men så fint ställe, men jag kan förstå att ni inte hinner med Dalagården nu när ni renoverar huset. Men så drar min fantasi igång, att du ska bo där året om och att det inte är så långt härifrån.
    Jag känner igen mig i att vara en "husräddare", känslan att få vara med och köpa ett underbart ställe och börja renovera. Det har jag gjort ett antal gånger men med åldern kommer förnuftet att tiden inte finns, kanske inte orken heller.
    Så småningom tar ni säkert ett bra beslut.

    Kramar /Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske man blir förnuftigare med åren och det kan ju bero på erfarenheten av att allt tar tid och kostar både pengar och ork. Det borde jag lära mig i alla fall :-)
      Vi hade planer på att bygga ett mindre enplanshus på vår gård i Dalarna och flytta dit. Det finns en sån harmoni där med tystnaden och lugnet, men av olika anledningar blev/blir det inte så. Men vet du.....jag tror att du bor mitt emellan vårt hus här i Strömsholm och vår Dalagård så det är lika lätt att åka härifrån! Kanske dags att träffas nu när jag är ledig hela sommaren?
      KRAM
      Birgitta

      Radera