tisdag 15 juli 2014

En liten helgtripp

I lördags morse lastade maken och jag in övernattningsväskan och lite finkläder i bilen och styrde kosan mot Söderfors herrgård vid Dalälven.
Vi fick ju en övernattningscheck som gåva från vårt elbolag och valde att utnyttja den här. Bilderna på nätet från den här herrgården var såååå vackra....och vackert var det också i verkligheten!
Vi åkte först mot Gysinge för ett besök i deras byggnadsvårdsbutik. Så himla inspirerande! Jag fick så många idéer så det började spritta i kroppen av skaparlust :-)

Vi åkte småvägar mot Söderfors och kom fram tidig eftermiddag.
Lite fundersam blev jag över att möta ett helt tyst samhälle där man knappt såg en människa och när vi åkte genom det vackra herrgårdsområdet såg man inte ens någon ute i de gulliga små trädgårdarna som hörde till längorna av f.d arbetarbostäder! Hmmm....

En enda bil stod parkerad utanför den pampiga herrgårdsbyggnaden och inne i herrgården var det så tomt och tyst att vi undrade om vi skulle bli helt ensamma där.
Vi möttes i alla fall av en glad dam som hjärtligt önskade oss välkomna. Vi fick en rumsnyckel och så visade hon oss till det motsatta annexet där vi skulle husera en natt
Jag älskar sådana här miljöer med vacker arkitektur där man riktigt kan känna de historiska vingslagen!
På rummet fanns en broschyr som berättade lite om familjen Grill som skapade mycket av det som än idag finns bevarat i den här lilla bruksorten med sin stålverkshistoria. Vi kunde låna cyklar från herrgården och ge oss ut och trampa i omgivningarna.
Det första vi hittade var en jättefin handelsträdgård med det mest inspirerande sortimentet av trädgårdsrosor jag någonsin sett!
Jag hade inte tänkt handla någonting, men blev helt förälskad i en slottsros vid namn Kronprincesse Mary. Stooora krämfärgade rosor som doftade så jag lätt skulle ha kunnat placera en ros under näsan och bara njuta av doften hela tiden!!!
En frodig planta fick försiktigt ledas på cykeln till vårt rum innan vi kunde åka vidare och mitt leende gick säkert från öra till öra. Snacka om att handla med hjärtat :-)

I engelska parken stod den här grekiskt inspirerade byggnaden med sina kolonner
.... och vackra takmålningar i det välvda innertaket av trä
Jag lyckades inte lista ut vad den har använts till, om det ens har använts, eller om det bara varit ett monument som just den där familjen Grill lät uppföra för flera hundra år sedan.

Vi passade på att se så mycket vi bara orkade, och hann, den här lördagen eftersom väderleken visade på sämre väder under söndagen då vi for vidare mot Öregrund.
Vi hade en helt underbart skön dag och kväll där på herrgården! Det blev en sån där dag då stressnivån sjunker till noll och jag kan andas lätt och ledigt utan att ha ett enda bekymmer....
Härligt!  :-)

2 kommentarer:

  1. Vilket fint ställe ni övernattade på och vilka pampiga byggnader, sådär "mitt i ingenstans"! Varje gång jag är till Gysinge förvånas jag över hur många som hittar dit, för samhället är inte stort. Och visst får man massor av inspiration!
    Tack snälla för dina kommentarer, de har värmt så i mitt hjärta. Ja, det är en svår tid och saknaden är enorm. Jag har aldrig tänkt på hur mycket Leodin tillhörde det mesta i min vardag, inte förrän nu.
    Min dotter och jag sörjer tillsammans och det är skönt att få göra det.

    Nu ska jag kika in på dina tidigare inlägg, jag såg den enormt fina dörren med sina vackra detaljer, vilken fin!

    Varma kramar till dig vännen!
    Cia

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter som ni har haft en mysig tripp! Härligt att få komma bort och få lite miljöombyte, uppleva lite nytt och hämta inspiration. Ser jättemysigt ut!!! Vi ska ge oss iväg en sväng imorgon efter jobbet, några semesterdagar att
    fylla med skojsigheter och vi far söderut. Mina föräldrar flyttar in hos oss och tar hand om hus och hund, så skönt.
    Ha det så gott vännen. Sommarkramar till dig.

    SvaraRadera