tisdag 28 januari 2014

Fina fåglar

Idag hade jag lust att ta på mig riktigt varma kläder, rigga min nya kamera och sätta mig på verandan. Inte för att solen sken och lockade mig till att vara ute utan jag skulle ha velat fånga skådespelet i vårt Hagtornsträd som står precis utanför verandan!

Maken fyller nämligen varje dag på fullt med solrosfrön i vår gråa fågelmatare och hänger upp talgbollar i trädet och idag kryllade det av fåglar där!
Nu har jag inte lärt mig min nya kamera än (usch, dåligt samvete!) och fåglarna flyger iväg direkt när det rör sig någonstans så jag parkerade mig på en stol framför fönstret i hallen med min lilla kamera inzoomad så mycket det gick och så njöt jag av alla vackra fåglar där ute :-)
Jag kan inte så mycket om fåglar, men jag kände igen pilfinkarna och talgoxarna som det var många av....och rätt som det var kom domherrarna!
De är så himla fina och äter helst fröna på marken som de andra fåglarna sprätter iväg. Idag fanns det både hanar och honor där. Honorna är ju inte alls färgglada som hanarna, men deras mjuka färger tycker jag är minst lika fina som hanarnas röda.

Då och då landar det skator runt trädet och småfåglarna försvinner iväg med fart. Likaså kan det komma hela skockar med kajor som rensar marken från frön och sedan skränande lyfter igen.
Kråkorna är givetvis också där och koltrastar med sina gula näbbar
Maken har placerat mataren mitt inne i det taggiga grenverket för att de där större fåglarna inte ska rensa den. Vet inte om det hjälper, men idag åt bara småfåglarna därifrån i alla fall.

I fredags när jag tittade ut gick det en så fin fasanhona och sprätte bland frön och skal och sidensvansarna har rensat äppelträden från all frukt som hängt kvar. Ganska ofta har det funnits fåglar där som vi inte alls har känt igen.
Måste leta rätt på fågelboken som ska finnas någonstans bland våra ouppackade saker. Det skulle vara så roligt att kunna känna igen fler fåglar!

1 kommentar:

  1. Att mata småfåglarna är viktigt även för mig och det går åt många säckar frön under en vinter. I år har jag sexton par med domherrar! När jag har på mig reflexvästen är de inte rädda för mig, jag har nog haft den på hela vintern... men när jag kommer från jobbet med kappan på, då flyger alla fåglar iväg.
    Men några sidensvansar har jag inte sett i år, de är så vackra! Och domherrens läte tycker jag om, den låter lite sorgset blyg.
    Vad har du köpt för kamera?

    Kram till dig!
    Cia

    SvaraRadera