måndag 8 oktober 2012

Äppelpaj

Vi har haft fint besök idag!
Västmanlands Nyheter var hos oss för att göra ett "hemma hos" reportage.

När de ringde var det ungefär som när någon ringer och säger "Hej, är ni hemma? Vi tittar in en sväng om en timme" PANIK!!! Fort undan med disken, pappershögarna, alla kringspridda kläder och skor, snabbtvätt av badrum....och så stänga alla dörrar där man inte vill att någon "obehörig" ska titta in!
Fast...nu hade jag 3 veckor på mig...och det var tur det. Att omvandla ett hus som varit lager och tillverkningslokal och aldrig riktigt återställts efter det, till att bli ett hus som man stolt är beredd att visa upp krävde verkligen de 3 veckorna!
Varenda ledig minut har jag städat, ställt i ordning, stylat. Alexander och jag har varit och hämtat saker från Dalarna och jag har fått hjälp av Bosse med allehanda småprojekt.
På nätterna, när jag borde ha sovit, snurrade tankarna...ska jag ha de krukorna där? Kanske det passar bättre med några gamla böcker? Det fattas något på den väggen, undrar om den grå ramen passar där?

Det har varit väldigt, väldigt roligt, även om det har känts stressigt emellanåt också, och det är nog bra att ha en deadline så man ger sig någon gång, annars kan jag plocka huuuur länge som helst med sådant där smådutt!
Så....nu har vi ett städat och stylat hus. Fast jag kommer INTE att släppa in någon i garaget....det är just nu det där utrymmet som härbärgerar allt som jag inte ville visa upp för Västmanlands Nyheter :-) Det får jag ta itu med en annan dag.
Reportaget kommer ut på torsdag...det ska bli jättespännande att få se det!

Men...det här inlägget har ju äppelpaj som rubrik och precis när de kom från Västmanlands Nyheter så satte jag in en äppelpaj i ugnen....ville ju ha något gott att bjuda på!
Världens godaste äppelpaj heter den och den är verkligen jättegod

Jag serverade den på mitt finaste efterrättsporslin från Gefleporslin och hällde vaniljsåsen i den tillhörande kannan som jag ropade in på auktion för länge sedan

Jag betalade mer än jag tänkt för den. Det satt två damer framför mig som ropade in det mesta av det finaste porslinet....men den här kannan ville jag ha...och som synes så fick jag den också även om jag fick håva upp några tior mer än min maxgräns (jag har alltid en sådan när jag går på auktion, det är så lätt att betala för mycket annars).
Jag lagar sällan tillkrånglad mat och jag är ingen person som gillar att baka, men den här pajen har jag gjort många gånger sedan jag hittade receptet och jag delar gärna med mig av det


VÄRLDENS GODASTE ÄPPELSMULPAJ    6 personer

800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt

SMUL
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar.
Blanda smör, mjöl o havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt. (Jag kör alltihop i assistent, det fungerar också)
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en form som är ca 28 cm i diameter.
Fördela smulorna över äpplena och grädda i mitten av ugnen 20-25 min.
Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass

Mmmmm....tror jag ska ta en bit med maken som nyss kom hem från första dagens älgjakt...och jaaa, det ska vara salt i...det är flingsaltet som är pricken över i!!!

1 kommentar:

  1. Åh, så spännande! Ska bli så kul att se repotaget, jag måste komma ihåg att köpa tidningen!
    Äppelpajen låter mumsig och den ska jag prova nästa gång det är dags för paj, spännande med flingsalt i.
    P.S Murgrönorna blev toppen!!!
    Kram, Carina

    SvaraRadera