söndag 2 september 2012

En gammal kista

September....klockan är inte så mycket, men det är mörkt ute.
Vill inte riktigt att det ska bli höst. Längtar fortfarande efter sol och ljumma sommarkvällar.....det har varit alldeles för lite av det den här sommaren!
Men, men...det är som det är med det....nu till en gammal kista

Den här kistan har jag fått som gåva och den har stått på vår Dalagård fram till i vintras då den fick följa med oss hem.
Den är daterad 1836 men jag är inte så säker på att det är då den är tillverkad för jag tror att den är ommålad

Den har ett riktigt gammalt lås

....med tillhörande stor nyckel

....och det där låset....och nyckeln spelade oss ett spratt!

När vi skulle transportera kistan till Dalarna låste jag upp låset, la nyckeln i kistan och stängde locket för att inte nyckeln på något sätt skulle komma på villovägar.
Sedan stod kistan så tills jag fick för mig att öppna den....tror att ni gissat vad det är jag tänker skriva...mycket riktigt...det gick inte. Nyckeln skramlade försmädligt i kistans tomma innandöme, men locket gick inte att öppna.
Vi försökte dyrka upp det, provade med alla möjliga andra nycklar som vi har, försökte pilla i kanten (som någon tydligen gjort före oss eftersom det är märken i kanten)....men ingenting fungerade.
Det slutade med att vi vände upp och ner på kistan och försiktigt bände upp en bottenbräda så pass mycket att vi kunde lirka ut nyckeln och låsa upp locket....så nu får nyckeln sitta i!

Kistan har vi nu i Butik Vitt och Brett och där har vi fyllt den med mina egendesignade kuddar

Lockets fina målning i ljusblått och vitt passar bra till kuddarna som jag sytt av gamla tagelmadrassöverdrag från mina svärföräldrar

Det är en alldeles speciell kvalité i de där vackert vävda tygerna...och många känner igen dem. En del pratar om nostalgiska barndomsminnen medan andra kommer ihåg tagelmadrassen som tyget omslöt och som inte var så där väldans sköna att sova på...men tyget är vackert

....speciellt det här som (för mig) är lite ovanligt.

Jag har sytt kuddar av lite nyare tyg också


....närmare bestämt av ett jeanstygsdraperi från det stora varuhuset.
Det hängde i äldsta sonens lägenhet när han köpte den och han tänkte kasta det, men jag, som är en riktig återvinningsmänniska, tog hand om det, tvättade det och gjorde kuddar av det.
Kombinerade tyget med handvirkade spetsar och gamla spännen....och öljetterna tyckte jag blev en extra kul detalj.
Så....behöver du en kudde så har vi hela kistan full....och soffan....och fler kommer nog att tillverkas när jag tar fram symaskinen igen :-)

2 kommentarer:

  1. Har gjort ett liknande misstag med lås och kista, men jag saknar nyckeln!
    Har du möjlighet att dela ett fotografi av nyckeln, då låset påminner väldigt mycket om mitt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. HejPatrik!
      Ledsen att du får ett sent svar! Det har inte kommit upp i mitt flöde att du ställt frågan på det här inlägget!
      Men till din fråga.....klart att jag kan fota nyckeln och skicka några bilder. Klickade på ditt namn och hittade din mailadress så jag använder den :-)
      Ha en fin söndag!
      Birgitta

      Radera