onsdag 30 maj 2012

Lakansremsor

På mina loppisrundor brukar jag ibland köpa gamla lakan när jag hittar några av bra kvalitet och till bra pris.De kan användas till annat än att bädda med.

Jag har sett bilder på traskronor i olika heminredningstidningar och ville prova att göra en själv.
Det var lite pillrigt att få lindningen snygg runt ringen, men så roligt att göra...och man kan ju variera dem i det oändliga...ta vad man har.
Jag hängde ut min i äppelträdet när det blommade som finast. Åh vad härligt den dansade i vinden!

Jag blandade de vita lakansremsorna med tygremsor från ett par tunna gardiner i naturvitt och satte i vita snören med jämna mellanrum. På snörena sydde jag fast små kristallprismor som glimmade i solen.

Det var så kul att göra traskronan och lakansremsorna gav mig inspiration. Jag ville prova att virka en matta av dem också!
Jag rev flera lakan i remsor och nystade ihop dem till stora trasbollar, köpte en virknål och började virka.

Det var många år sedan jag virkade sist så det kändes lite ringrostigt i början, men när jag kom igång kunde jag knappt sluta. Det var sååå kul! Inga komplicerade mönster att följa, bara virka runt, runt, runt.....större och större


....tills jag var nöjd med storleken. Den här modellen har jag sett på bilder från 70-talet, men då var de oftast randiga i knalliga färger som grönt, gult och orange. Hemma hos mig passar det bättre med vitt.

Sidorna blev olika, bara att vända som man själv tycker är snyggast. Randig struktur

.....eller mer bubblig

Nu har jag gjort flera mattor, det är rena terapin att sätta sig och virka när man inte orkar så mycket annat....och jag kan inte sluta...det är ju så himla roligt!
Är det någon som behöver en virkad matta?! Jag kan göra dem i andra färger också....kanske grönt, gult och orangerandigt vore trendigt :-)

5 kommentarer:

 1. Hej! Va duktig du är o va snyggt gjort!
  Skulle också vilja prova på o virka en vit rund matta när vi träffas några tjejer på våran syjunta! :)
  Har du nån beskrivning o vilka strl ska jag ha på virknålen.
  Ser att man kan beställa. Hur mycket skulle en rund vit strl sängmatta kosta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!
   Så kul att du gillar mina virkade mattor! Jag har inte planerat att virka några mattor just nu eftersom jag måste sitta ute och riva trasorna, det dammar så in i bomben :-) men jag tycker absolut du ska prova att virka själv, det är enkelt!
   Jag har inget mönster, virkar på känn. Använder virknål 900mm (ganska stor med andra ord) och river trasremsorna ca 1,5 cm breda. Ett tips är att inte välja allt för grov lakansväv, det blir jämnare och tätare om väven är lite tunnare.

   Jag börjar med 3 luftmaskor och fäster dem med en smyg maska så det blir en liten ring och virkar sedan med fasta maskor i varje föregående maska. Det som kan vara lite trixigt är att öka så mattan inte bubblar, eller drar ihop, sig. Man ser när maskorna börjar sträva lite bakåt då gör jag två fasta maskor i samma föregående maska, alltså en ökning. Kolla med jämna mellanrum hur rundningen blir genom att släta ut mattan och se så att den inte bubblar sig, då har man ökat för mycket eller blir som en skål, då har man ökat för lite :-)

   Det är kul! Prova! Det är fint att göra den rak också om du ska ha den som sängmatta. Maska då upp den bredd du vill ha och virka fram och tillbaka, nästan ännu enklare än att göra en rund!

   LYCKA TILL!
   Kram
   Birgitta

   Radera
 2. Jättetack! :) Lycka till du med....
  Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Matilda Gustafsson2015-06-01 23:32

  hej, jag googlade på virkad matta lakan och hittade dig! mattan du gjort är helt underbart fin! jag tänkte nästan kolla med dig om man kunde få beställa en sån av dig? kanske konstigt att fråga men jag tar en chansning, eftersom du verkar så himla duktig :) / matilda, som precis fått sin alldeles egna lägenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul Matilda med en alldeles egen lägenhet att inreda precis som du vill ha den :-) Frågan om du kan beställa en matta är inte alls konstig. För några år sedan skulle jag gärna ha gjort dem på beställning, men nu har jag tyvärr inte tiden att göra det....eller tid har man väl alltid, det beror ju alldeles på hur man vill prioritera de där timmarna man har på sin fritid :-) Det är inte svårt att virka såna där runda mattor, men det tar tid med att riva trasor och sen virka. Sedan vi köpte ett gammalt hus som vi nu totalrenoverar så lägger jag all min lediga tid på det. Om du kan virka så prova att göra en matta själv! I en tidigare kommentar beskriver jag hur man gör.
   Kram till dig Matilda.
   Birgitta

   Radera